


















| płucka i serce jagnięce (baranie) | |
| 2 marchewki | |
| 1 pietruszka | |
| 1 cebula | |
| kawałek selera | |
| kawałek pora (opcjonalnie) | |
| 2 łyżki oleju | |
| 1 ząbek czosnku | |
| 2 liście laurowe | |
| 3 ziarenka ziela angielskiego | |
| 1 łyżka mąki | |
| ocet (do smaku) | |
| sól | |
| pieprz | |
| szczypta cukru | |
| gałka muszkatołowa | |
| sok z cytryny (do smaku) | |
Płucka na kwaśno po góralsku
Wiele osób na samo słowo „podroby” ucieka gdzie pieprz rośnie i być może czuje przy tym duży ucisk w żołądku. Ale czasami naprawdę warto się przełamać i spróbować czegoś co wydaje nam się absolutnie nie do spróbowania.
Takim idealnym tego przykładem jest dzisiejsza propozycja na wyśmienite płucka prosto z gór 🙂

Płucka na kwaśno po góralsku są przyrządzone z płucek jagnięcych, ale jeżeli nie macie możliwości zdobycia jagnięcych podrobów bez problemu można wykorzystać tutaj płucka wieprzowe lub cielęce.
Przepis jest dość klasyczny i popularny, a przygotowanie bardzo proste. Płucka są delikatne i przepyszne, a ich smak zaskoczy was na pewno bardzo pozytywnie.
Zapraszam do kuchni…
|
1
Zrobione
|
Płucka (i ewentualne serce) dokładnie umyj, oczyść a następnie odkrój twardsze kawałki. Płucka zalej ponownie zimną wodą, dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, seler i pora. Dopraw solą, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie i gotuj pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. |
|
2
Zrobione
|
|
|
3
Zrobione
|
|
|
4
Zrobione
|
|
|
5
Zrobione
|
|
|
6
Zrobione
|