1 opakowanie (350-400g) pieczarek "Portobello" | |
1 mała cukinia | |
2 średnie pomidory | |
1 opakowanie sera mozarella (w zalewie) | |
1 cebula | |
2 ząbki czosnku | |
olej | |
szczypta tymianku | |
szczypta oregano | |
sól | |
pieprz | |
posiekana natka pietruszki do posypania |
Pieczarki portobello nadziewane cukinią i pomidorami zapieczone z mozzarellą
To przepis na smaczną imprezową przystawkę lub po prostu szybki, zdrowy, lekki obiad czy kolację… Pieczarki portobello można faszerować na wiele sposobów, tym razem propozycja w klimatach włoskich i wegetariańskich, ale przekonacie się sami, że będzie smakowała wszystkim.
Portobello to brązowe, duże pieczarkach przypominają troszkę grzyby leśne, których smak jest dużo bardziej intensywniejszy niż u zwykłych pieczarek. W kuchni śródziemnomorskiej uważane są za prawdziwy przysmak i są bardzo często wykorzystywane.
Jak już wam wspominałem przy okazji przepisu na „Zapiekane pieczarki portobello nadziewane kaszą pęczak” troszkę jestem od portobello „uzależniony” 😉 I coś w tym chyba jest, bo gdy przechodzę obok regału na którym leżą, nie mogę się oprzeć, żeby ich nie włożyć do koszyka. I od razu pojawiają mi się w głowie nowe pomysły jak i z czym je przyrządzić.
Tym razem wystarczy nam tylko cukinia , 2 pomidory, zioła i oczywiście mozzarella która świetnie się nadaje do wszystkich dań, zapiekanych w piekarniku. W połączeniu z portobello wyczarujemy poezję smaków.
W przepisie podałem suszone zioła (tymianek, oregano), ale jeżeli macie świeże, to koniecznie ich użyjcie. Można też dodać troszkę świeżej bazylii. Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
Nóżki pokrój w drobną kostkę, cebule i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i wrzuć posiekaną cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj czosnek i pieczarki. Podsmaż chwilę i dorzuć pokrojoną w kostkę cukinię. Smaż na średnim ogniu kilka minut do momentu, aż cukinia zacznie mięknąć. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj zioła, smaż jeszcze przez chwilę od czasu do czasu delikatnie mieszając, aby połączyć smaki. Płyn z pomidorów powinien odparować. |
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
jeden komentarz Ukryj komentarze
Danie było pyszne ,a widzę że masz więcej przepisów z pieczarką w roli głównej ?