
























| 1 opakowanie dużych tortilli (5-6 szt.) | |
| 500-600g podwójnej pierśi z kurczaka | |
| 1 czerowna cebula | |
| 2 pomidory | |
| 1 papryka czerowna | |
| 100g sera żółtego | |
| 1/2 sałaty lodowej | |
| 3 ogórki konserwowe | |
| przyprawa kebab-gyros | |
| sól | |
| pieprz | |
| olej do smażenia | |
| Sos czosnkowy : | |
| 5 łyżek jogurtu naturalnego | |
| 2 łyżki majonezu | |
| 2-3 ząbki czosnku | |
| 1 łyżeczka ziół prowansalskich | |
| sól | |
| 1/2 łyżeczki pieprzu | |
| 1 łyżeczka cukru (płaska) |
Nie masz pomysłu na szybkie, pyszne danie? To może przygotujmy razem tortille ... :)
Wrapy z tortilli z kurczakiem i warzywami
„Wrap” – jak podaje Wikipedia to (ang. zawinąć) rodzaj kanapki wykonanej z okrągłego płaskiego chlebka (np. meksykańska tortilla, arabska pita lub ormiański lawasz) z zawiniętym w środku nadzieniem. I właśnie taka nadziewana tortilla z kurczakiem i warzywami jest „bohaterem” tego przepisu 😉 .
Tortillowe Wrap’y, to dobry pomysł na szybką przekąskę np. na przyjęcie lub smakowite samodzielne danie.
Nadzienie z reguły składa się z pokrojonego w małe kawałki lub plastry mięsa, warzyw i sosów. Oczywiście możecie tworzyć swoje ulubione smaki i wariacje. Wersje ostre, słodko-kwaśne czy łagodne. Doprawiać ulubionymi przyprawami, faszerować ulubionymi warzywami oraz dodawać ulubione sosy.
W tej „klasycznej” wersji jaką Wam prezentuje , został użyty sos czosnkowy (przepis poniżej). Jeżeli nie lubicie zapachu czosnku można dodać do jogurtu np. starty zielony ogórek (a’la tzatziki), koperek lub zrobić sos vinegrette.
Do wykorzystania w przepisie :
Sos czosnkowy – przepis
|
1
Zrobione
|
|
|
2
Zrobione
|
|
|
3
Zrobione
|
|
|
4
Zrobione
|
|
|
5
Zrobione
|