1 opakowanie dużych tortilli (5-6 szt.) | |
500-600g podwójnej pierśi z kurczaka | |
1 czerowna cebula | |
2 pomidory | |
1 papryka czerowna | |
100g sera żółtego | |
1/2 sałaty lodowej | |
3 ogórki konserwowe | |
przyprawa kebab-gyros | |
sól | |
pieprz | |
olej do smażenia | |
Sos czosnkowy : | |
5 łyżek jogurtu naturalnego | |
2 łyżki majonezu | |
2-3 ząbki czosnku | |
1 łyżeczka ziół prowansalskich | |
sól | |
1/2 łyżeczki pieprzu | |
1 łyżeczka cukru (płaska) |
Nie masz pomysłu na szybkie, pyszne danie? To może przygotujmy razem tortille ... :)
Wrapy z tortilli z kurczakiem i warzywami
„Wrap” – jak podaje Wikipedia to (ang. zawinąć) rodzaj kanapki wykonanej z okrągłego płaskiego chlebka (np. meksykańska tortilla, arabska pita lub ormiański lawasz) z zawiniętym w środku nadzieniem. I właśnie taka nadziewana tortilla z kurczakiem i warzywami jest „bohaterem” tego przepisu 😉 .
Tortillowe Wrap’y, to dobry pomysł na szybką przekąskę np. na przyjęcie lub smakowite samodzielne danie.
Nadzienie z reguły składa się z pokrojonego w małe kawałki lub plastry mięsa, warzyw i sosów. Oczywiście możecie tworzyć swoje ulubione smaki i wariacje. Wersje ostre, słodko-kwaśne czy łagodne. Doprawiać ulubionymi przyprawami, faszerować ulubionymi warzywami oraz dodawać ulubione sosy.
W tej „klasycznej” wersji jaką Wam prezentuje , został użyty sos czosnkowy (przepis poniżej). Jeżeli nie lubicie zapachu czosnku można dodać do jogurtu np. starty zielony ogórek (a’la tzatziki), koperek lub zrobić sos vinegrette.
Do wykorzystania w przepisie :
Sos czosnkowy – przepis
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|