• Home
  • Inne
  • Zupa krem z porów z serkiem topionym

Zupa krem z porów z serkiem topionym

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

2 średnie pory
1 litr bulionu
2 łyżki masła
1 opakowanie (100g) serka topionego
150g szynki w plasterkach
2 cebule
2 średnie ziemniaki
1/2 szklanki śmietany 18%
starty żółty ser do posypania ok. 4 łyżek
1/2 pęczka natki pietruszki
olej
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
szczypta cukru
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Zupa krem z porów z serkiem topionym jest bardzo smaczna i sycąca. Można powiedzieć idealna na każdą porę roku. Przygotowuje się ją bardzo szybko i wymaga naprawdę małej ilości składników, które zazwyczaj znajdują się w większości naszych lodówek.

Por jest trochę zapomniany i niedoceniany w polskiej kuchni. Chyba większości kojarzy się jako jeden z głównych składników włoszczyzny. Myślę jednak, że zasługuje na nieco więcej uwagi w naszych kulinarnych przygodach.

Zupa z porów to danie popularne w krajach skandynawskich. Najbardziej chyba znana jej „odmiana” to tzw „Zupa duńska”. I właśnie ta zupa była dla mnie punktem wyjścia w tej pysznej kremowej inspiracji 😉

Chodźmy do kuchni..  i sprawdźmy jak smakuje ta porowo-kremowa wersja zupy z dodatkiem serka topionego i szczyptą gałki muszkatołowej.

Kroki

1
Zrobione

Dokładnie oczyść i umyj pory. Białe i jasnozielone części pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w tzw. pióra.

Na patelni rozgrzej trochę oleju następnie dodaj masło, wrzuć pory z cebulą. Smaż kilka minut uważając, aby się nie przyrumieniły. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i duś wszystko razem jeszcze kilka minut. W razie potrzeby podlej delikatnie wodą.

2
Zrobione

Warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Dodaj serek topiony i jeszcze chwilę gotuj zupę mieszając. Dopraw solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz gałką muszkatołową (uważaj z tą przyprawą - jej nadmiar może zdominować zupę) Na koniec wlej śmietanę i wrzuć połowę natki pietruszki.

3
Zrobione

Zmiksuj zupę na gładki krem. Na suchej patelni (najlepiej teflonowej) podsmaż plasterki szynki do momentu, aż zrobią się z nich chrupiące chipsy.
Zupę przelej do miseczek. Posyp serem i udekoruj chipsami z szynki oraz posiekaną natką pietruszki. Od razu podawaj. Smacznego!

Poprzedni przepis
Kalafior Romanesco w zielonym spaghetti
Następny przepis
Skorzonera – Parmezanowe paluszki
Poprzedni przepis
Kalafior Romanesco w zielonym spaghetti
Następny przepis
Skorzonera – Parmezanowe paluszki

Dodaj swój komentarz