Skorzonera – Parmezanowe paluszki

2 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
500g skorzonery
ocet lub sok z cytryny
1 jajko
mąka
60g startego sera typu parmezan
2 łyżki bułki tartej
olej
posiekana natka pietruszki (do posypania)
sól
cukier
  • Ilość osób 2
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Skorzonera – Parmezanowe paluszki

Parmezanowe paluszki ze skorzonery to znakomita i smaczna przekąska do piwa, na spotkanie ze znajomymi lub na domowy seans filmowy. Paluszki te mogą być również wspaniałym dodatkiem do dania obiadowego zastępującym np. klasyczne frytki. Do tego dużo zdrowsze i dodatkowo o niepowtarzalnym smaku. Można je również jeść jako samodzielne danie główne przygotowując np. dodatkowo do maczania ulubiony sos jogurtowy. Wybór podania zależy tylko od waszych indywidualnych preferencji kulinarnych 😉

Skorzonera nazywana jest „zimowym szparagiem”, gdyż przypomina swoim smakiem właśnie szparagi. Jest też  lekko słodkawa, a niektórzy mówią, że czują w niej posmak pietruszki czy pasternaka.

Inne popularne nazwy tego pysznego warzywa to czarny korzeń lub wężymord.

Dwie ważne zasady przy obróbce skorzonery – po pierwsze pamiętajcie, żeby obierać ją zawsze w rękawiczkach, gdyż wydziela lepki sok, który brudzi ręce i bardzo trudno się go później pozbyć. Sok jest biały ale barwi na czerwono-brunatny kolor. Drugą ważną rzeczą jest to, że po obraniu należy ją wrzucić  do naczynia z zakwaszoną wodą (octem, lub sokiem z cytryny). Robimy to, ponieważ skorzonera ściemnieje i straci apetyczny wygląd.

Przedstawiany tu przepis, to było moje pierwsze kulinarne spotkanie ze skorzonerą i przyznam się wam, że troszkę się obawiałem tego obierania i lepkiego soku, ale jak się okazało strach ma wielkie oczy 🙂 Bez najmniejszego problemu, można sobie z tym poradzić, a smak paluszków wynagrodził wszystkie obawy. Chodźmy do kuchni przekonacie się sami…  Zrobimy razem Parmezanowe paluszki ze skorzonery

Kroki

1
Zrobione

Skorzonerę obierz z czarnej skórki. Pamiętaj, żeby obierać w rękawiczkach, gdyż można się mocno pobrudzić! Odetnij końce, wypłucz i włóż do naczynia z zimną zakwaszoną (octem lub sokiem z cytryny) wodą.

2
Zrobione

Nastaw garnek z osoloną wodą, a gdy się zagotuje, wrzuć odcedzoną z kwaśnej wody skorzonerę. Dodaj do wody cukier (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody) Gotuj pod przykryciem do momentu aż będzie al dente - około 12 minut (czas mierzony od czasu ponownego zagotowania się wody). Odcedź skorzonerę i włóż do zimnej wody aby ją zahartować. Następnie wyjmij i osusz dokładnie papierem kuchennym.

3
Zrobione

Pokrój skorzonerę na kawałki o długości ok. 5-7 cm. Mąkę wsyp do miski . Jajko roztrzep widelcem. Ser pomieszaj z bułką tartą. Obtaczaj każdy kawałek w mące, następnie w jajku, a na koniec w serze z bułką tartą.

4
Zrobione

Smaż na patelni w sporej ilości oleju na złoto-brązowy kolor. Osącz paluszki z nadmiaru tłuszczu. Skrop sokiem z cytryny, posyp natką pietruszki i natychmiast podawaj. Smacznego!

Poprzedni przepis
Zupa krem z porów z serkiem topionym
Następny przepis
Skorzonera zapiekana w sosie serowym
Poprzedni przepis
Zupa krem z porów z serkiem topionym
Następny przepis
Skorzonera zapiekana w sosie serowym

Dodaj swój komentarz