Kalafior Romanesco w zielonym spaghetti

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

1 zielony kalafior Romanesco
1 cebula
3 ząbki czosnku
100g startego żółtego sera nalepiej jakiegoś ostrego
2-3 łyżki oleju
2 łyżki masła
200 ml jogurtu naturalnego
150 ml mleka
sól
pieprz (najlepiej biały)
ostra papryka w proszku
kilka gałązek natki pietruszki
szczypta cukru
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Kalafior Romanesco w zielonym spaghetti , to prosty pomysł na szybki i pyszny obiad.

Kalafior romanesco (z ang. romanesco broccoli, romanesque cauliflower), pochodzi z Włoch. Uprawiany był w okolicach Rzymu skąd pochodzi jego nazwa. W Polsce można go coraz częściej spotkać w warzywniakach, chociaż jeszcze nie tak dawno był niemal nieznany. Kalafiory te są również bardzo popularne w Niemczech. Są pyszne i dzięki temu możemy stworzyć z nich potrawy o niepowtarzalnych smakach. To coś jakby połączenie brokułów ze zwykłym kalafiorem.

ponce_photography / Pixabay

Ważnym jest, aby kalafiora nie przegotować, ponieważ straci swój wyjątkowy smak – powinien być chrupki i kruszyć się. Kalafior należy blanszować we wrzącej wodzie przez około 2-3 minuty, następnie odcedzić i przepłukać szybko zimną wodą, aby zatrzymać proces termicznej obróbki. Można go też smażyć, ale pamiętaj żeby robić to również nie za długo. Podczas blanszowania nie nakrywaj garnka przykrywką, gdyż kalafior romanesco straci swój piękny jaskrawy kolor.

Kalafior Romanesco w zielonym spaghetti szlakamismakow.pl

Zapraszam do kuchni..  W niecałe pół godziny wyczarujemy pyszne danie.

Kroki

1
Zrobione

Kalafiora opłucz,, podziel na nieduże różyczki (większe będzie trzeba podzielić na pół). Wrzuć do osolonego i lekko osłodzonego wrzątku, Gotuj 2-3 minuty.

2
Zrobione

Wyjmij kalafior na sitko i przelej dokładnie zimną wodą. Pozostaw do odcedzenia. Do wrzącej, osolonej wody wrzuć makaron spaghetti. Ugotuj go al dente, odlej wodę i odstaw.

3
Zrobione

Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj masło i cebulę. Gdy cebula zrobi się szklista wrzuć kalafior. Smaż go na średnim ogniu delikatnie mieszając około 3 minut, Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 2 minut.

4
Zrobione

Wlej na patelnię jogurt oraz mleko. Dodaj ser. Przypraw do smaku pieprzem, solą , papryką ostrą oraz szczyptą cukru. Gdyby sos był za gęsty dolej troszkę mleka lub wody z gotowania makaronu. Gotuj wszystko na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, aż ser się rozpuści. Następnie dodaj ugotowany makaron. Podgrzewaj jeszcze 1-2 minuty, delikatnie mieszając, aż makaron pokryje się sosem. Przełóż makaron na talerze i od razu podawaj. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Opcjonalnie można danie doprawić jeszcze kilkoma kroplami soku z cytryny. Smacznego.

Poprzedni przepis
Bataty zapiekane z bryndzą
Następny przepis
Zupa krem z porów z serkiem topionym
Poprzedni przepis
Bataty zapiekane z bryndzą
Następny przepis
Zupa krem z porów z serkiem topionym

jeden komentarz Ukryj komentarze

Dodaj swój komentarz