• Home
  • Drób
  • Udka z kurczaka w sosie cytrynowo-śmietanowym

Udka z kurczaka w sosie cytrynowo-śmietanowym

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
3 udka z kurczaka
1 opakowanie włoszczyzny
sól
pieprz
2-3 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
Składniki na sos :
2 duże (kopiaste) łyżki mąki
2 żółtka
1 duża (kopiasta) łyżka masła
1/2 szkalnki śmietany 18%
1 cytryna
pieprz
sól
cukier
2 szkalnki drobiowego bulionu (z gotowania udek)
troszkę vegety (opcjonalnie)
  • Ilość osób 3
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Udka z kurczaka w sosie cytrynowo-śmietanowym

Często wiele osób zastanawia się do czego wykorzystać ugotowane udka. Tutaj jedna ze smaczniejszych  propozycji. Pyszny szybki i prosty sposób na wykorzystanie udek z rosołu. Nie dość, że są mega smaczne to do tego bardzo dietetyczne. Najlepiej smakują z ryżem, ale możesz je również serwować z kaszą.

Udko z kurczaka w sosie cytrynowo-śmietanowym szlakamismakow.pl

Delikatne mięso z kurczaka znakomicie komponuje się z tym cytrynowo-śmietanowym sosem, na który przepis wygrzebałem ze starego rodzinnego zeszytu z przepisami. Zobaczycie, że od dzisiaj  będziecie wylizywali talerze 😉

Biegnijmy do kuchni i wrzucajmy udka do gara ….

Kroki

1
Zrobione

Udka umyj, przełóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Łyżką cedzakową zbierz "szumowiny". Dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę, dopraw solą, pieprzem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj wolno na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie ale nie rozgotowane. Wyciągnij udka na talerz. Odlej 0,5 litra przecedzonego bulionu. Będzie potrzebny do przygotowania sosu.

2
Zrobione

Sos cytrynowo-śmietanowy :

W garnku ucieraj mąkę, żółtka i masło. Dodaj trochę letniej wody i ucieraj dalej do chwili uzyskania jednolitej masy,

3
Zrobione

Dodaj 2 szklanki bulionu (0,50 l) oraz szklankę wody. Postaw garnek na kuchenkę i cały czas mieszaj żeby sos się nie przypalił, do momentu zagotowania. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Można też doprawić odrobiną vegety (opcjonalnie). Gdyby sos był za gęsty dodaj troszkę bulionu.

4
Zrobione

Zmniejsz ogień do minimum. Do śmietany dodaj kilka łyżek gorącego sosu żeby ją "zahartować" a następnie wlej ją do sosu. Na koniec dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Dopraw jeszcze cukrem i solą.

Do sosu włóż udka z kurczaka i podgrzewaj je chwilę. Podawaj z ryżem lub z kaszą. Smacznego!

Uwaga - pamiętaj żeby sok z cytryny dodać zawsze po śmietanie. Ważne ,gdyż w przeciwnym razie sos może się ściąć.

Poprzedni przepis
Sałatka z brokułami i mozzarellą
Następny przepis
Pieczarki portobello nadziewane cukinią i pomidorami zapieczone z mozzarellą
Poprzedni przepis
Sałatka z brokułami i mozzarellą
Następny przepis
Pieczarki portobello nadziewane cukinią i pomidorami zapieczone z mozzarellą

Dodaj swój komentarz