• Home
  • Inne
  • Sałatka z brokułami i mozzarellą

Sałatka z brokułami i mozzarellą

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
1 mały lub średniej wielkości brokuł
1 opakowanie sera mozzarella w zalewie
kilka listków sałaty lodowej można zastąpić zwykłą sałatą
3 rzodkiweki
3 średnie pomidory można zastąpić pomidorkami koktajlowymi
sól
pieprz
Składniki na dressing :
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
  • Ilość osób 3
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Sałatka z brokułami i mozzarellą

Smaczna, zdrowa  i bardzo prosta w przygotowaniu sałatka. Zrobiona z brokuła, pomidorów, rzodkiewki i mozzarelli. Do tego szybki dressing z miodu, musztardy odrobiny octu balsamicznego i oliwy. Możecie tutaj zastosować swoje “wariacje” ze składnikami np rzodkiewkę zastąpić oliwkami dodać troszkę świeżej papryki. Możliwości są naprawdę nieograniczone. Jeżeli nie macie ochoty na sos na bazie miodu wystarczy warzywa tylko posolić, popieprzyć i skropić sama oliwą. Smacznego!

Kroki

1
Zrobione

Brokuły pokrój na różyczki , wrzuć do osolonej gotującej się wody. Dodaj szczyptę cukru. Gotuj około 3 minut od ponownego zagotowania się wody. Do momentu, aż brokuły będą miękkie, ale jeszcze chrupiące, nie rozgotowane.

2
Zrobione

Sałatę porwij na mniejsze kawałki, rzodkiewki pokój na cienkie plasterki a pomidory w ósemki. Mozzarellę odsącz z zalewy, przekrój "kulkę" na połowę i pokój na plasterki.

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj, aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji.

Na talerzykach lub półmisku ułóż sałatę, na nią brokuły oraz resztę składników. Całość posyp solą oraz pieprzem i polej sosem. Smacznego!

Poprzedni przepis
Pieczarki faszerowane jarmużem z serkiem mascarpone
Następny przepis
Udka z kurczaka w sosie cytrynowo-śmietanowym
Poprzedni przepis
Pieczarki faszerowane jarmużem z serkiem mascarpone
Następny przepis
Udka z kurczaka w sosie cytrynowo-śmietanowym

Dodaj swój komentarz