Płucka na kwaśno po góralsku

3 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

płucka i serce jagnięce (baranie) można zastąpić płuckami wieprzowymi lub cielęcymi (600-700g)
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera
kawałek pora (opcjonalnie)
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka mąki
ocet (do smaku)
sól
pieprz
szczypta cukru
gałka muszkatołowa
sok z cytryny (do smaku)
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Płucka na kwaśno po góralsku

Wiele osób na samo słowo „podroby” ucieka gdzie pieprz rośnie i być może czuje przy tym duży ucisk w żołądku. Ale czasami naprawdę warto się przełamać i spróbować czegoś co wydaje nam się absolutnie nie do spróbowania.

Takim idealnym tego przykładem jest dzisiejsza propozycja na wyśmienite płucka prosto z gór 🙂

 

Płucka na kwaśno po góralsku są przyrządzone z płucek jagnięcych, ale jeżeli nie macie możliwości zdobycia jagnięcych podrobów bez problemu można wykorzystać tutaj płucka wieprzowe lub cielęce.

Przepis jest dość klasyczny i popularny, a przygotowanie bardzo proste. Płucka są delikatne i przepyszne, a ich smak zaskoczy was na pewno bardzo pozytywnie.

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Płucka (i ewentualne serce) dokładnie umyj, oczyść a następnie odkrój twardsze kawałki.
Całość pokrój na mniejsze części, zalej wodą i obgotuj kilkanaście minut ściągając tzw. szumowiny. Wylej wodę.

Płucka zalej ponownie zimną wodą, dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, seler i pora. Dopraw solą, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie i gotuj pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.

2
Zrobione

Miękkie płucka ostudź i pokrój w cienkie paseczki.

3
Zrobione

Rozgrzej olej. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmaż na złoty kolor. Dodaj płucka, drobno pokrojony ząbek czosnku, wymieszaj i przesmaż kilka minut na małym ogniu.

4
Zrobione

Wsyp mąkę, pomieszaj i po kilku minutach dolej wywaru z gotowania.

5
Zrobione

Dopraw delikatnie octem i gotuję płucka jeszcze przez około 10 minut, aż część wywaru odparuje i staną się "gęściejsze".

6
Zrobione

Pod koniec gotowania dodaj szczyptę gałki, troszkę soku z cytryny, szczyptę cukru, dopraw solą i pieprzem. Jeśli płucka wydadzą się zbyt „kwaskowe” dodaj więcej cukru dla przełamania smaku.

Opcjonalnie można doprawić je jeszcze odrobiną kwaśnej śmietany.

Podawaj z pieczywem.
Smacznego!

Poprzedni przepis
Śledzie w słodko kwaśnym sosie śmietanowym (a’la Wanda)
Następny przepis
Kremowa zupa z wędzonego pstrąga i makreli
Poprzedni przepis
Śledzie w słodko kwaśnym sosie śmietanowym (a’la Wanda)
Następny przepis
Kremowa zupa z wędzonego pstrąga i makreli

Dodaj swój komentarz