• Home
  • Makaron
  • Makaron z pieczoną brukselką i kremowym mascarpone

Makaron z pieczoną brukselką i kremowym mascarpone

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

500 g brukselki
200 g makaronu wstążki
250 g sera mascarpone
40 g tartego parmezanu
3-4 ząbki czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
olej / oliwa
4 łyżki śmietany 18%
100 ml mleka
garść drobno pokrojonych orzechów pistacjowych (do posypania) można zastąpić np orzechami włoskimi
sól
pieprz
papryka w proszku
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Makaron z pieczoną brukselką i kremowym mascarpone

Wegetariańska, szybka i bardzo smaczna propozycja na danie z którego jedni z was się ucieszą, a druga połowa zapewne mocno się skrzywi  😉 Głównym bohaterem dzisiejszego menu jest bowiem brukselka … a jak zapewne wiecie z brukselką jest tak, że się ją bardzo kocha albo wręcz nienawidzi.

Na szczęście moje wspomnienia z czasów przedszkolnych obiadów nie są zbyt traumatyczne z brukselką w roli głównej. Wręcz przeciwnie, należę do tej pierwszej grupy kochającej tą małą i zdrową kapustkę.

Brukselka jest mało kaloryczna, zawiera dużo błonnika, przyczynia się do obniżenia złego cholesterolu, zawiera przeciwutleniacze które pomagają nam dłużej cieszyć się młodym wyglądem.

Uwielbiam wykorzystywać brukselkę do nowych i nieznanych kulinarnych inspiracji smakowych, a muszę wam powiedzieć, ze z makaronem jakoś nie miałem jeszcze okazji jej próbować.

Ale teraz mogę już gorąco wam polecić to połączenie. Jest pyszne.

Kremowy ser mascarpone z dodatkiem wina wspaniale komponuje się z chrupiąca i pyszną brukselką prosto z piekarnika. Nawet jeśli nie przepadacie za tą mini kapustą to w tym wydaniu możecie zostać jej fanem 🙂

Jeżeli ktoś musi mieć koniecznie mięsny dodatek to można tutaj dodać np pokrojony w kostkę, podsmażony boczek.

Zapraszam do kuchni. W niespełna pół godziny będziecie mogli się rozkoszować wyśmienitym daniem i jego smakiem.

Kroki

1
Zrobione

Brukselkę obierz z wierzchnich liści, odkrój twarde końce, przekrój na połówki a większe główki w ćwiartki. Opłucz pod bieżącą wodą.

2
Zrobione

Rozłóż przekrojony główki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop olejem, oprósz solą, pieprzem i papryką. Dokładnie wymieszaj. Rozłóż brukselkę na całej powierzchni blachy.

3
Zrobione

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Piecz brukselką 20-25 minut. Mieszaj co jakiś czas aby się upiekła z każdej strony i nie przypaliła.

4
Zrobione

Wrzuć makaron do osolonego wrzątku. Ugotuj go al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Makaron odcedź, zostawiając pól szklanki wody z gotowania.

5
Zrobione

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż mieszając ok 2 min. Uważaj żeby się nie przypalił.

Wlej wino. Mieszaj i podgrzewaj wszystko na średnim ogniu przez około 3-4 minuty lub do chwili, gdy wino się zredukuje o około połowę.

6
Zrobione

Dodaj ser mascarpone, śmietanę i mleko. Zmniejsz ogień. Podgrzewaj mieszając do chwili, aż sos będzie kremowy i gładki. Dodaj parmezan. Gotuj wszystko razem przez około 2-3 minuty dokładnie mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Gdy sos będzie za gęsty dodaj trochę wody z gotowania makaronu.

Można dodać opcjonalnie do smaku szczyptę cukru oraz kilka kropli soku z cytryny.

7
Zrobione

Przełóż upieczoną brukselkę oraz makaron do sosu i wymieszaj. Jeżeli makaron będzie za suchy, dodaj jeszcze trochę odlanej wody z gotowania makaronu.

Podawaj gorący. Posyp posiekanymi orzechami.
Smacznego!

Szlakami smaków

Poprzedni przepis
Zupa z rydzów
Następny przepis
Sernik ze śliwkami na spodzie Oreo
Poprzedni przepis
Zupa z rydzów
Następny przepis
Sernik ze śliwkami na spodzie Oreo

Dodaj swój komentarz