500 g brukselki | |
200 g makaronu wstążki | |
250 g sera mascarpone | |
40 g tartego parmezanu | |
3-4 ząbki czosnku | |
100 ml białego wytrawnego wina | |
olej / oliwa | |
4 łyżki śmietany 18% | |
100 ml mleka | |
garść drobno pokrojonych orzechów pistacjowych (do posypania) | |
sól | |
pieprz | |
papryka w proszku |
Makaron z pieczoną brukselką i kremowym mascarpone
Wegetariańska, szybka i bardzo smaczna propozycja na danie z którego jedni z was się ucieszą, a druga połowa zapewne mocno się skrzywi 😉 Głównym bohaterem dzisiejszego menu jest bowiem brukselka … a jak zapewne wiecie z brukselką jest tak, że się ją bardzo kocha albo wręcz nienawidzi.
Na szczęście moje wspomnienia z czasów przedszkolnych obiadów nie są zbyt traumatyczne z brukselką w roli głównej. Wręcz przeciwnie, należę do tej pierwszej grupy kochającej tą małą i zdrową kapustkę.
Brukselka jest mało kaloryczna, zawiera dużo błonnika, przyczynia się do obniżenia złego cholesterolu, zawiera przeciwutleniacze które pomagają nam dłużej cieszyć się młodym wyglądem.
Uwielbiam wykorzystywać brukselkę do nowych i nieznanych kulinarnych inspiracji smakowych, a muszę wam powiedzieć, ze z makaronem jakoś nie miałem jeszcze okazji jej próbować.
Ale teraz mogę już gorąco wam polecić to połączenie. Jest pyszne.
Kremowy ser mascarpone z dodatkiem wina wspaniale komponuje się z chrupiąca i pyszną brukselką prosto z piekarnika. Nawet jeśli nie przepadacie za tą mini kapustą to w tym wydaniu możecie zostać jej fanem 🙂
Jeżeli ktoś musi mieć koniecznie mięsny dodatek to można tutaj dodać np pokrojony w kostkę, podsmażony boczek.
Zapraszam do kuchni. W niespełna pół godziny będziecie mogli się rozkoszować wyśmienitym daniem i jego smakiem.
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
Wrzuć makaron do osolonego wrzątku. Ugotuj go al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. |
5
Zrobione
|
|
6
Zrobione
|
Dodaj ser mascarpone, śmietanę i mleko. Zmniejsz ogień. Podgrzewaj mieszając do chwili, aż sos będzie kremowy i gładki. Dodaj parmezan. Gotuj wszystko razem przez około 2-3 minuty dokładnie mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Gdy sos będzie za gęsty dodaj trochę wody z gotowania makaronu. Można dodać opcjonalnie do smaku szczyptę cukru oraz kilka kropli soku z cytryny. |
7
Zrobione
|