250 g rydzów | |
3 średnie pomidory | |
200 g pokrojonych w kostkę ziemniaków | |
1 średnia cebula | |
2 ząbki czosnku | |
1 litr warzywnego bulionu | |
2 łyżki masła | |
1 łyżka oleju | |
śmietana 30% | |
szczypta brązowego cukru | |
1 ziele angielskie | |
1 mały liść laurowy | |
sól | |
pieprz | |
posiekana natka pietruszki (do posypania) |
Zupa z rydzów
Rydze chyba większości z was kojarzą się przede wszystkim z tymi z patelni, smażonymi na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. (zobacz).
Ale grzyby te są równie pyszne w innych kulinarnych odsłonach. Jednym z takich pysznych pomysłów jest przepis na znakomity makaron z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i rydzami właśnie. (zobacz).
Tym razem chce wam polecić rydze na mokro 😉 – czyli zupę z rydzów. Pomysł na jej ugotowanie narodził się dość spontanicznie, ale jak się okazało był to strzał w dziesiątkę – zupa wyszła przepyszna i będzie już na stałe wpisana w moje rydzowe menu.
Zupa z rydzów ma wspaniały aromat. Jest delikatna i sycąca zarazem. Nie tylko pięknie wygląda i pachnie, ale przede wszystkim smakuje wyśmienicie. Jest do tego bardzo prosta w wykonaniu.
Zapraszam do kuchni…
Przyrządźmy razem tą aromatyczna zupkę 🙂
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
Podduszone grzyby z pomidorami dodaj do garnka z bulionem. Wrzuć ziemniakami. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy. Przykryj i gotuj na małym ogniu ok 15-20 min. (do momentu aż ziemniaki będą miękkie) Zupę podawaj polaną łyżką śmietany i posypaną natką pietruszki. Zupę możecie również zabielić delikatnie śmietaną w całości. |
jeden komentarz Ukryj komentarze
Super ,?!
Wydaje się być proste, a zapewne i tak mi nie wyjdzie. Postaram się go przetestować.
Dlaczego od razu takie pesymistyczne nastawienie. Wyjdzie na 100%. Przetestuj koniecznie i daj znać 🙂
Właśnie robię tą zupke mam nadzieję że wyjdzie… 😜