• Home
  • Zupy
  • Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem

Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

200 g czerwonej soczewicy
filet z piersi kurczaka (ok. 200g)
3 średnie pomidory
2 średnie marchewki
1 pietruszka
2 ząbki czosnku
cebula
2 łyżki oleju
1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta cukru
natka pietruszki (do posypania)
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem i pomidorami

Jest bardzo smaczna i sycąca, niezwykle prosta w przygotowaniu. 

To propozycja nie tylko dla miłośników zdrowej kuchni…

Łagodna z wyraźnym charakterem i dodatkiem pomidorów oraz kurczaka. Wygląda i pachnie znakomicie.

Zupa z czerwonej soczewicy jest lekka, zdrowa, niskokaloryczna ale jednocześnie bardzo pożywna i sycąca. Będzie idealną propozycją na jednodaniowy obiad.

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Soczewicę wypłucz na sicie.
Zalej 1 L wody, dodaj szczyptę soli, ziele angielskie i listek laurowy. Gotuj ok. 10 minut.

2
Zrobione

Filet z piersi kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w równe mniejsze kawałki.
Cebulę, marchewki oraz pietruszkę obierz i opłucz. Pokrój w drobną kostkę.

3
Zrobione

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój kostkę.
(pomidory mogą byś pokrojone również ze skórka)
Czosnek posiekaj.

4
Zrobione

Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kawałki kurczaka i przesmaż chwilę (ok. 2 minut)

Dodaj cebulę, marchewkę i pietruszkę. Oprósz delikatnie solą i smaż wszystko razem na średnim ogniu ciągle mieszając (ok 3 minut)
Uważaj, żeby warzyw się nie przypaliły. W razie potrzeby podlej odrobiną wody.

5
Zrobione

Dodaj pomidory oraz czosnek. Smaż jeszcze ok 3 minut. Pod koniec wsyp paprykę w proszku.

6
Zrobione

Zawartość patelni z warzywami i kurczakiem przełóż do garnka z soczewicą.
Dolej 0,5 l wody, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu ok. 10-12 min lub do chwili aż warzywa będą miękkie.

7
Zrobione

Dopraw do smaku pieprzem, solą oraz szczyptą cukru. Na samym końcu dodaj łyżeczkę soku z cytryny.
Zupę podawaj posypaną natką pietruszki lub kolendrą.
No i gotowe :)
Smacznego!

Poprzedni przepis
Pieczony łosoś z makaronem, bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi
Następny przepis
Filet z kurczaka z kapustą pak choi, papryką i pieczarkami
Poprzedni przepis
Pieczony łosoś z makaronem, bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi
Następny przepis
Filet z kurczaka z kapustą pak choi, papryką i pieczarkami

Dodaj swój komentarz