Figi zapiekane z gorgonzolą i szynką parmeńską

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

6-8 świeżych fig
6-8 plastrów szynki parmeńskiej
ok. 100 g sera gorgonzola
oliwa
pieprz
gałązka świeżego tymianku
Opcjonalnie :
odrobina posiekanych orzechów włoskich (do posypania)
rukola lub kiełki do dekoracji
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Figi zapiekane z gorgonzolą i szynką parmeńską

Bardzo prosta i pyszna przekąska na ciepło. Danie które będzie idealne na szybką i elegancką kolację lub jako smaczna przystawka przed daniem głównym.

Świeże i soczyste figi zawijane w cieniutką szynkę parmeńską, kilka listków rozmarynu, ser gorgonzola, chwila zapiekania i gotowe!

Figi można przygotować wcześniej i przed samym podaniem zapiec w piekarniku.

Ta wyśmienita przekąska na pewno nie raz pojawi się na waszych stołach.

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Figi umyj a następnie natnij z góry w krzyżyk - na głębokość około 1 cm.
Delikatnie rozchyl nacięte boki.

2
Zrobione

Do środka każdej figi nałóż ser a następnie owiń plastrem szynki parmeńskiej i zepnij wykałaczką.
.

3
Zrobione

Ułóż figi w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Posyp delikatnie świeżo zmielonym pieprzem, listkami tymianku oraz drobno posiekanymi orzechami włoskimi (opcjonalnie).

4
Zrobione

Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180℃ przez ok. 12-15 minut. (do czasu aż ser się rozpuści)

Podawaj gorące
Smacznego!

Szlakami smaków

Poprzedni przepis
Drobiowe żołądki z boczniakami, imbirem i musem jabłkowym
Następny przepis
Zupa orientalna z krewetkami i marynowanym imbirem
Poprzedni przepis
Drobiowe żołądki z boczniakami, imbirem i musem jabłkowym
Następny przepis
Zupa orientalna z krewetkami i marynowanym imbirem

Dodaj swój komentarz