2 średnie pory | |
1 litr bulionu | |
2 łyżki masła | |
1 opakowanie (100g) serka topionego | |
150g szynki w plasterkach | |
2 cebule | |
2 średnie ziemniaki | |
1/2 szklanki śmietany 18% | |
starty żółty ser do posypania | |
1/2 pęczka natki pietruszki | |
olej | |
szczypta gałki muszkatołowej | |
sól | |
pieprz | |
szczypta cukru |
Zupa krem z porów z serkiem topionym jest bardzo smaczna i sycąca. Można powiedzieć idealna na każdą porę roku. Przygotowuje się ją bardzo szybko i wymaga naprawdę małej ilości składników, które zazwyczaj znajdują się w większości naszych lodówek.
Por jest trochę zapomniany i niedoceniany w polskiej kuchni. Chyba większości kojarzy się jako jeden z głównych składników włoszczyzny. Myślę jednak, że zasługuje na nieco więcej uwagi w naszych kulinarnych przygodach.
Zupa z porów to danie popularne w krajach skandynawskich. Najbardziej chyba znana jej „odmiana” to tzw „Zupa duńska”. I właśnie ta zupa była dla mnie punktem wyjścia w tej pysznej kremowej inspiracji 😉
Chodźmy do kuchni.. i sprawdźmy jak smakuje ta porowo-kremowa wersja zupy z dodatkiem serka topionego i szczyptą gałki muszkatołowej.
1
Zrobione
|
Dokładnie oczyść i umyj pory. Białe i jasnozielone części pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w tzw. pióra. Na patelni rozgrzej trochę oleju następnie dodaj masło, wrzuć pory z cebulą. Smaż kilka minut uważając, aby się nie przyrumieniły. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i duś wszystko razem jeszcze kilka minut. W razie potrzeby podlej delikatnie wodą. |
2
Zrobione
|
Warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Dodaj serek topiony i jeszcze chwilę gotuj zupę mieszając. Dopraw solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz gałką muszkatołową (uważaj z tą przyprawą - jej nadmiar może zdominować zupę) Na koniec wlej śmietanę i wrzuć połowę natki pietruszki. |
3
Zrobione
|