Zapiekanka z brukselką i mięsem mielonym na ziemniaczanym puree
Idealna na obiad lub ciepłą kolacje

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
600 g brukselki
600 g mielonego mięsa
600 g obranych ziemniaków
1 cebula
150 g selera
1 puszka krojonych pomidorów można zastąpić pomidorami świeżymi, spażonymi i obranymi ze skórki
3 łyżki ulubionego ketchupu
60 ml mleka
100 g startego żółtego sera
2 łyżki oleju
30 g masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
masło do wysmarowania formy można zastąpić innym tłuszczem

Szybka, pyszna, mało skomplikowana

  • Ilość osób 6
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Zapiekanka z brukselką i mięsem mielonym na ziemniaczanym puree

To bardzo dobry pomysł na gotowe danie obiadowe lub smaczną ciepłą kolację. Oczywiście pomysł dla tych którzy zaliczają się do wielbicieli brukselki. 😉

Jeżeli nie przepadacie za nią to spróbujcie jej wersji pieczonej. Smakuje zupełnie inaczej niż ta gotowana w zupie.

Zapiekanka oczaruje swoim smakiem nie jedną osobę. Mamy tutaj pyszny sos mięsny z pomidorami, cebulą i selerem, który ułożony jest na ziemniaczano-maślanym puree z dodatkiem gałki muszkatołowej i zapieczony razem z brukselką i serem.

Danie jest mało skomplikowane w przygotowaniu, a wszystkie smaki idealnie się komponują. Zapraszam do kuchni!

Kroki

1
Zrobione

Brukselkę umyj , oczyść z wierzchnich liści ,odetnij twarde końcówki.
Zagotuj wodę, posól i dodaj szczyptę cukru. Włóż brukselkę i gotuj około 15 min.

2
Zrobione

Ziemniaki ugotuj do miękkości. Utrzyj na puree z mlekiem i masłem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową,

3
Zrobione

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mięso i samaż około 10 minut.
Dodaj pokrojoną w kostkę cebule i starty na grubej tarce seler. Smaż wszystko razem około 10 min, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec dodaj pomidory z zalewą oraz ketchup i poduś jeszcze chwilkę.
Dopraw do smaku solą i pieprzem,

4
Zrobione

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem (lub innym tłuszczem). Na dnie połóż warstwę puree ziemniaczanego.
Na ziemniakach rozłóż równomiernie sos mięsno-pomidorowy a na górze poukładaj przekrojone na pół brukselki.

5
Zrobione

Zapiekankę posyp serem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Zapiekaj około 30 min.

Smacznego!

Poprzedni przepis
Brokułowe mini paluszki z piekarnika
Następny przepis
Śledzie w słodko kwaśnym sosie śmietanowym (a’la Wanda)
Poprzedni przepis
Brokułowe mini paluszki z piekarnika
Następny przepis
Śledzie w słodko kwaśnym sosie śmietanowym (a’la Wanda)

Dodaj swój komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here