• Home
  • Makaron
  • Bakłażan faszerowany makaronem, mięsem, pomidorami i mozzarellą

Bakłażan faszerowany makaronem, mięsem, pomidorami i mozzarellą

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

2 średnie bakłażany
1 średnia cebula
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
100 g suchego makaronu (np. mini kokardki)
600 g pomidorów można zastąpić pomidorami w puszcze (400 g)
400 g mielonego mięsa (np wołowo-wieprzowego) może być inne np. drobiowe
2 łyżki oleju
1 kulka mozzarelli
2 łyżki masła
2 łyżki tartego parmezanu
sól
pieprz
szczypta cukru
kilka listków świeżej bazylii do dekoracji (opcjonalnie)

Sycące i niezwykle smaczne

  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Bakłażan faszerowany makaronem, mięsem, pomidorami i mozzarellą

Pyszne i bardzo aromatyczne. Nadają się idealnie na obiad, ciepłą przekąskę lub smaczną kolacją. Są lekkie i bardzo sycące, idealne dla wszystkich któży lubią makarony.

Są równie smaczne w wersji wegetariańskiej! Wystarczy pominąć tylko mięso i dalej postępować jak w przepisie.

Soczyste pomidor, ulubiony makaron oraz rozpływająca się w ustach mozzarella to składniki farszu który zapieczony pod delikatną parmezanową pierzynką na pewno bardzo pozytywnie zaskoczy wasze kubki smakowe 🙂

Świeże pomidory można zastąpić tymi z puszki (opakowanie 400g), a makaron możecie wykorzystać jakiś swój ulubiony.

Odpalajmy piekarniki… Zapraszam do kuchni.

Kroki

1
Zrobione

Bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Posyp dokładnie solą i odstaw na 20 min. Po tym czasie dokładnie je wypłucz i osusz ręcznikiem kuchennym.

2
Zrobione

Nagrzej piekarnik do 200 stopni C.
Ponacinaj w kratkę nożem miąższ bakłażanów - nie przetnij skórki. Dopraw solą, pieprzem, skrop oliwą.
Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do żaroodpornego naczynia. Piecz przez 20 minut.

3
Zrobione

Na patelni rozgrzej olej i przesmaż mięso kilka minut.
Dopraw solą i pieprzem a następnie ściągnij je z patelni i odłóż do przestygnięcia.

Ugotuj makaron w osolonej wodzie (al dente). Odcedź.

4
Zrobione

Pomidory pokrój w kostkę.
Z upieczonych bakłażanów wydrąż delikatnie miąższ i pokrój go na równe kawałki

5
Zrobione

Na patelni rozgrzej masło i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj czosnek i pomidory.
Duś wszystko około 4 minut. Dorzuć miąższ bakłażana i smaż jeszcze przez około 3-4 minuty.

Patelnie ściągnij z ognia. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.

6
Zrobione

Dodaj makaron, mięso oraz pokrojoną w kosteczkę mozzarellą. Wymieszaj.

7
Zrobione

Gotowy farsz nakładaj do wydrążonych bakłażanów, posyp parmezanem i zapiekaj przez 15 minut w temperaturze 200 C

Przed podaniem posyp listkami świeżej bazylii.
Smacznego!

Poprzedni przepis
Naleśniki ze szparagami i pomidorami w słodko-kwaśnym sosie
Następny przepis
Szaszłyki z łososia i krewetek
Poprzedni przepis
Naleśniki ze szparagami i pomidorami w słodko-kwaśnym sosie
Następny przepis
Szaszłyki z łososia i krewetek

Dodaj swój komentarz