• Home
  • Tarty i zapiekanki
  • Skorzonera z szynka parmeńską, serem gorgonzola i suszonymi pomidorami na cieście francuskim

Skorzonera z szynka parmeńską, serem gorgonzola i suszonymi pomidorami na cieście francuskim

0 1

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

300 g obranej skorzonery
opakowanie ciasta francuskiego
100 g sera gorgonzola
70-80 g szynki parmeńskiej
6 kawałków suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
3 jajka
150 ml śmietanki 30%
100 ml mleka
masło do wysmarowania formy
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
pieprz i sól
gałka muszkatołowa
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Skorzonera z szynka parmeńską, serem gorgonzola i suszonymi pomidorami na cieście francuskim

Czy również lubicie tarty? Są pyszne i można je przygotować pod wieloma postaciami, czy to na słodko, czy na słono, z ciastem francuskim lub kruchym. Pomysłów na jej przyrządzenie jest mnóstwo.

Dzisiaj propozycja na szybka i smaczną tarte z pysznym wnętrzem ze skorzonery, szynki, suszonych pomidorów z zalewy oraz gorgonzoli. Wszystko razem zapieczone w jajeczno-śmietanowej zalewie z ziołami

Typowe połączenie klasycznych i ponadczasowych smaków 🙂

Tarta sprawdzi się idealnie na lekki obiad, sytą kolację, późne śniadanie lub po prostu dobrą przekąskę na imprezę.

Skorzonera to warzywo nazywane „zimowym szparagiem”. Przypomina troszkę swoim smakiem właśnie szparagi.  Jest lekko słodkawa, a niektórzy mówią, że czują w niej posmak pietruszki lub pasternaka.

Korzeń skorzonery można gotować, zapiekać, smażyć na głębokim tłuszczu, upiec w piekarniku lub podawać z różnymi  sosami.

Musicie pamiętać, że skorzonerę zaraz po obraniu należy włożyć do miski z wodą i sokiem z cytryny. W przeciwnym razie bardzo szybko ciemnieje i straci apetyczny wygląd.

Obierajcie ją w rękawiczkach, gdyż wydziela lepki sok, który brudzi ręce.

 

Z tym „specjalnym” traktowania przy obróbce spokojnie i łatwo można sobie poradzić, a smak  skorzonery wynagrodzi wszystkie trudy.

Zapraszam do kuchni, będzie pysznie…

 

Kroki

1
Zrobione

Skorzonerę obierz z czarnej skórki. Pamiętaj żeby obierać w rękawiczkach. Skorzonera wydziela białe mleczko, które jest lepkie i barwi ręce.

Poobcinaj końce, wypłucz i włóż obrane korzonki do naczynia z zimną zakwaszoną (octem lub sokiem z cytryny) wodą. W przeciwnym razie skorzonera szybko ściemnieje i straci swój apetyczny wygląd.

2
Zrobione

Skorzonerę pokrój na kawałki podobnej wielkości. Nastaw garnek z osoloną wodą, a gdy się zagotuje, wrzuć korzonki.
Dodaj do wody cukier (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody) Gotuj do momentu aż będzie al dente - około 10 minut.
Odcedź, a następnie przelej zimną wody aby ją zahartować. Osusz dokładnie papierem kuchennym i przekrój każdy kawałek wzdłuż na połówki.

3
Zrobione

Gorgonzolę pokrój w kosteczkę. Pomidory odsącz z zalewy i pokrój w paseczki.

4
Zrobione

Formę do tarty (ok.26 cm) posmaruj tłuszczem (masło), a następnie wyklej ciastem francuskim.
Widelcem ponakłuwaj spód ciasta. (miejsce przy miejscu)
Wstaw ciasto na chwilę do lodówki.

5
Zrobione

Zapal piekarnik i ustaw temperaturę na 180 stopni C

Do miski wbij jajka, dodaj śmietankę oraz mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj przy pomocy widelca lub trzepaczki. Dodaj zioła prowansalskie, troszkę gałki muszkatołowej, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Uważaj z solą, gdyż szynka parmeńska jest dość słona!

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na około 6-7 minut.

6
Zrobione

Wyciągnij ciasto z piekarnika. Gdyby się zbytnio "rozwarstwiło", jeszcze raz delikatnie je nakłuj.

Na cieście układaj paski skorzonery, następnie pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz porwaną na kawałki szynkę parmeńską.

7
Zrobione

Zalej tartę masą jajeczno-śmietanową, a na górze porozkładaj kawałki sera gorgonzola.

Wstaw do piekarnika (180 stopni) i piecz około 30 minut. Do ścięcia masy i lekkiego zarumienienia.

8
Zrobione

Po upieczeniu wyjmij i odstaw tartę na kilka minut. Do momentu, aż się chwilę przestudzi.
Pokrój i podawaj - Smacznego!

Poprzedni przepis
Skorzonera z patelni z makaronem tagliatelle
Featured Image
Następny przepis
Faszerowane jajka na kilka sposobów
Poprzedni przepis
Skorzonera z patelni z makaronem tagliatelle
Featured Image
Następny przepis
Faszerowane jajka na kilka sposobów

Dodaj swój komentarz