• Home
  • Inne
  • Spaghetti z dyni makaronowej z krewetkami w pomidorach

Spaghetti z dyni makaronowej z krewetkami w pomidorach

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
1 dynia makaronowa (średniej wielkości)
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 puszka krojonych pomidorów
300g krewetek
olej
1 łyżka masła
szczypta cukru
sól
pieprz biały (lub czarny)

Dynia, troszkę krewetek, pomidory i mamy na talerzu szybkie i pyszne danie. A do tego jakie zdrowe :)

  • 40 min
  • Ilość osób 2
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Spaghetti z dyni makaronowej z krewetkami w pomidorach to super lekka, smaczna, dietetyczna i bardzo zdrowa mieszanka warzywnych smaków z owocami morza.  Ci z Was którzy nie mieli jeszcze sposobności gościć dyni makaronowej w swojej kuchni, gorąco do tego namawiam, naprawdę warto. Można z niej wyczarować wiele smacznych potraw.

Dynia makaronowa ma delikatny smak o wyczuwalnej słodkawej nucie a miąższ pachnący melonem. Kształt ma  nieco owalny z żółtą lub oliwkowo-żółtą skórą. Niby zwykła dynia niczym nie różniąca się od innych dyń, ale nie bez powodu nosi taką nazwę (po angielsku spaghetti squash).

Można z niej bowiem przygotować warzywny makaron spaghetti. Który sam z siebie stanowi pyszne danie, ale też doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Jest bardzo smaczny, zdrowy a niektórzy twierdzą, że o wiele smaczniejszy od włoskiego oryginału.

Przekrojona na pół nie zdradza nam jeszcze swoich właściwości. Dopiero po upieczeniu czy ugotowaniu miąższ dyni dzieli się na setki drobnych włókien, które można wyskrobywać widelcem i wykorzystywać  jak makaron spaghetti.

Dynie makaronową, można dostać (najłatwiej w sezonie jesiennym) w większości popularnych marketów. Pieczemy ją w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 40-45 minut. Można również jak w tym przepisie “ugotować” w kuchence mikrofalowej. Upieczona jest zdecydowanie smaczniejsza, ale tutaj będzie dodatkowo smażona na patelni. Zapraszam do kuchni…  🙂

Kroki

1
Zrobione

Dynię przekrój na pół i wybierz łyżką środek z nasionami.
Następnie każdą połówkę dokładnie owiń od góry folią spożywczą i włóż do kuchenki mikrofalowej na najwyższą moc, na około 10 min. Pozostaw dynie w mikrofalówce, aż trochę przestygnie. Uwaga można się poparzyć!

2
Zrobione

Widelcem wyskrob miąższ z wnętrza dyni tak by powstały nitki makaronu.

3
Zrobione

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, wrzuć dyniowy makaron. Dopraw do smaku solą i pieprzem (ja dodałem jeszcze opcjonalnie, kapkę słodkiego sosu sojowego). Zmniejsz ogień. Smaż makaron kilka minut co jakiś czas delikatnie mieszając. Gdyby się przypalał podlej troszeczkę wodą. Przełóż do szklanego naczynia.

4
Zrobione

Krewetki oczyść, opłucz pod zimna wodą i osącz na sitku. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj i wrzuć na patelnię na rozgrzany olej. Zeszklij a następnie dodaj pomidory z puszki. Zmniejsz ogień i duś pomidory około 10 min aż będą miękkie. Gdyby sos za bardzo odparował podlej wodą, Wrzuć krewetki. Duś wszystko razem około 3 min ciągle mieszając. Na sam koniec dodaj łyżkę masła i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Dobrze wymieszaj.

Makaron z dyni podgrzej w mikrofali (jeżeli jest zimny) i ułóż na talerzach. Polej sosem pomidorowym z krewetkami, posyp natką pietruszki. Smacznego... :)

Poprzedni przepis
Kotlet z udka kurczaka a’la schabowy
Następny przepis
Zapiekane pieczarki portobello nadziewane kaszą pęczak
Poprzedni przepis
Kotlet z udka kurczaka a’la schabowy
Następny przepis
Zapiekane pieczarki portobello nadziewane kaszą pęczak

Dodaj swój komentarz