3 placki pełnoziarnistej tortilli | |
9 zielonych szparagów | |
9 plasterków cieńko pokrojonego boczku | |
6-9 pomidorów koktajlowych | |
duża garść mieszanki sałal | |
1/2 czerwonej cebuli | |
1 kopiasta łyżka kukurydzy z puszki | |
2 łyżki majonezu | |
1 łyżka mleka | |
3 łyżki jogurtu naturalnego | |
1 1/2 łyżeczki octu winnego | |
1 łyżeczka sosu sojowego | |
sól | |
pieprz | |
dwie szczypty cukru | |
1 łyżka oliwy | |
zioła prowansalskie |
Wrapy z pełnoziarnistej tortilli ze szparagami
To świetny pomysł na szybką przekąskę lub smakowite samodzielne danie. Zawijane tortille zazwyczaj kojarzą mi się z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowy. Tym razem będzie mniej klasycznie i do tego naprawdę smacznie.
Jeżeli nie macie tortilli pełnoziarnistej bez problemu można wykorzystać zwykłe pszenne placki.
Wrapy wyszły naprawdę mega!
Pyszne chrupiące szparagi, otulone plasterkami boczku z dodatkiem warzyw i sosu na bazie jogurtu ,majonezu, octu winnego i sosu sojowego dały tak znakomity efekt, że moje kubki smakowe odleciały w chmury 😉
Szkoda czasu… Musicie sami spróbować Zapraszam do kuchni
1
Zrobione
|
Szparagi umyj i chwytając palcami za końcówki łodyg odłam ich najtwardszą część (same złamią się w odpowiednim miejscu). Zielonych szparagów nie musimy obierać! Włóż szparagi do osolonego wrzątku. Dodaj szczyptę cukru i gotuj około 5-6 minut. Wyciągnij, przelej lodowatą wodą, osącz i osusz. Szparagi powinny być chrupkie. |
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
Sos : |
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
|
6
Zrobione
|