• Home
  • Inne
  • Mini pizze z zielonymi szparagami, pomidorkami cherry i chorizo

Mini pizze z zielonymi szparagami, pomidorkami cherry i chorizo

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
1 pęczek zielonych szparagów
12 pomidorków koktajlowych
100 g kiełbasy chorizo
opakowanie ciasta do pizzy (ok 400 g)
4 łyżki śmietany 18% (gęstej)
5-6 łyżek startego żółtego sera
2 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz
mąka (do opruszenia)
szczypta cukru
garśc rukoli do posypania (opcjonalnie)
  • Ilość osób 4
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Mini pizze z zielonymi szparagami, pomidorkami cherry i chorizo

Gdy zaskoczą was goście i nie macie zbyt wiele czasu, a chcielibyście zjeść coś smacznego, polecam ten przepis! To idealna przekąska na wieczór a także spotkanie z przyjaciółmi. Przygotoujecie ją błyskawicznie.

Główne składniki to chorizo, pomidorki cherry i szparagi które w tym połączeniu smakują naprawdę obłędnie. Oczywiście możecie dodać do nich swoje ulubione dodatki. Możecie również przygotować dla każdego osobną pizzę z jego ulubionymi składnikami.

Mini pizze z zielonymi szparagami, pomidorkami cherry i chorizo są chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i bardzo wyraziste w smaku!

Do przygotowania można użyć tak jak w tym przepisie gotowego ciasta na pizzę, które bez problemu dostaniecie w popularnych sieciach handlowych lub przygotować własne domowe ciasto.

Zapraszam do kuchni..  odpalajmy piekarnik i ruszajmy przygotować tą pyszną przekąskę…

Kroki

1
Zrobione

Ciasto rozwiń. Poprusz lekko mąką i delikatnie rozwałkuj.
Pokrój go na 8 identycznych prostokątów, a następnie pozaginaj delikatnie do środka ich boki.

2
Zrobione

Każdy placek posmaruj śmietaną a następnie posyp żółtym serem.

3
Zrobione

Szparagi umyj i chwytając palcami za końcówki łodyg odłam ich najtwardszą część (same złamią się w odpowiednim miejscu). Zielonych szparagów nie musimy obierać!

Włóż szparagi do osolonego wrzątku. Dodaj szczyptę cukru i gotuj około 6 minut. Wyciągnij, osącz i osusz. Powinny być chrupkie. Przekrój je wzdłuż na pół a następnie na mniejsze kawałki.

Pomidorki cherry pokrój w plastry lub połówki, kiełbasę chorizo w cienkie plasterki.

4
Zrobione

Na plackach ciasta układaj szparagi, po kilka plasterków pomidorów i kiełbasy.

5
Zrobione

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C.
Mini pizze włóż na blaszkę do pieczenia, posyp parmezanem i wstaw do piekarnika.
Piecz około 15 minut - do chwili aż nabiorą jasnozłotego koloru.

Po wyjęciu z piekarnika posyp solą i pieprzem, ułóż po kilka listków rukoli (opcjonalnie) i podawaj jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Poprzedni przepis
Bakłażany faszerowane komosą ryżową z sosem pomidorowym a’la marinara
Następny przepis
Wrapy z pełnoziarnistej tortilli ze szparagami
Poprzedni przepis
Bakłażany faszerowane komosą ryżową z sosem pomidorowym a’la marinara
Następny przepis
Wrapy z pełnoziarnistej tortilli ze szparagami

jeden komentarz Ukryj komentarze

Dodaj swój komentarz