3 udka z kurczaka | |
1 opakowanie włoszczyzny | |
sól | |
pieprz | |
2-3 ziarenka ziela angielskiego | |
liść laurowy | |
Składniki na sos : | |
2 duże (kopiaste) łyżki mąki | |
2 żółtka | |
1 duża (kopiasta) łyżka masła | |
1/2 szkalnki śmietany 18% | |
1 cytryna | |
pieprz | |
sól | |
cukier | |
2 szkalnki drobiowego bulionu (z gotowania udek) | |
troszkę vegety (opcjonalnie) |
Udka z kurczaka w sosie cytrynowo-śmietanowym
Często wiele osób zastanawia się do czego wykorzystać ugotowane udka. Tutaj jedna ze smaczniejszych propozycji. Pyszny szybki i prosty sposób na wykorzystanie udek z rosołu. Nie dość, że są mega smaczne to do tego bardzo dietetyczne. Najlepiej smakują z ryżem, ale możesz je również serwować z kaszą.
Delikatne mięso z kurczaka znakomicie komponuje się z tym cytrynowo-śmietanowym sosem, na który przepis wygrzebałem ze starego rodzinnego zeszytu z przepisami. Zobaczycie, że od dzisiaj będziecie wylizywali talerze 😉
Biegnijmy do kuchni i wrzucajmy udka do gara ….
1
Zrobione
|
Udka umyj, przełóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Łyżką cedzakową zbierz "szumowiny". Dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę, dopraw solą, pieprzem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj wolno na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie ale nie rozgotowane. Wyciągnij udka na talerz. Odlej 0,5 litra przecedzonego bulionu. Będzie potrzebny do przygotowania sosu. |
2
Zrobione
|
Sos cytrynowo-śmietanowy : |
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
Zmniejsz ogień do minimum. Do śmietany dodaj kilka łyżek gorącego sosu żeby ją "zahartować" a następnie wlej ją do sosu. Na koniec dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Dopraw jeszcze cukrem i solą. Do sosu włóż udka z kurczaka i podgrzewaj je chwilę. Podawaj z ryżem lub z kaszą. Smacznego! Uwaga - pamiętaj żeby sok z cytryny dodać zawsze po śmietanie. Ważne ,gdyż w przeciwnym razie sos może się ściąć. |