Ciasto : | |
2 szklanki mąki pszennej | |
150g zimnego masła | |
1/2 łyżeczki soli | |
1 jajko | |
Farsz : | |
700g brukselki | |
150g wędzonego boczku | |
2 jajka | |
200g śmietany 18% | |
100g startego sera żółtego | |
sól | |
pieprz | |
200ml mleka | |
szczypta cukru | |
2-3 łyżki bułki tartej |
Smaczne zestawienie smaków brukselki z boczkiem na kruchym spodzie
Tarta z brukselką i boczkiem… Przepis bardzo prosty i smaczny , a do jego wykonania możecie użyć również w zastępstwie kupnego ciasta kruchego. Będzie szybciej ,ale mimo wszystko polecam wykonanie „swojskiego” domowego ,według przepisu. Nie wiem tylko czy lubicie brukselkę 😉 ? Jest jej tyle przeciwników co i wielbicieli. Ja zaliczam się do tych drugich ,ale obiecuje ,że następna tarta będzie bez niej. Chodziła za mną ta brukselka od kilku tygodni. Szukałem inspiracji. Grzebałem ,przeglądałem ,czytałem i znalazłem kilka fajnych przepisów oraz pomysłów ,ale ostatecznie padło na „Tartę z brukselką i boczkiem” ,której przyznam się szczerze dawno już nie robiłem , a jest naprawdę pyszna. Zapraszam więc do przepisu…
1
Zrobione
|
Ciasto (chłodzenie ok. 60 min)Do przesianej mąki wsyp sól, wymieszaj. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło oraz jajko, a następnie szybko zagnieć jednolite ciasto. Ciastem wylep dno i boki formy do tarty, nakłuj widelcem spód w kilku miejscach. Następnie wstaw formę z ciastem na 60min do lodówki. Po tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni i podpiecz ciasto około 10-15min. Powinno mieć jasno żółty kolor. |
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|