Quiche z grzybami leśnymi i kurczakiem na francuskim cieście

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

400 g grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki)
300 ml śmietanki 30%
2 udka z kurczaka bez skóry i kości
3 ząbki czosnku
70 g startego żółtego sera
płat ciasta francuskiego
4 żółtka
4 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki masła
olej
listki świeżego oregano (do posypania)
sól
pieprz
sucha fasola (do obiążenia ciasta)
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Quiche z grzybami leśnymi i kurczakiem na francuskim cieście

Quiche (kisz) to praktycznie taka tarta 🙂 No waśnie, dla wielu osób różnica między tartą i kiszem nie ma większego znaczenia. Więcej na ten temat postaram się napisać w osobnym wpisie w kulinarnym ABC.

Quiche (kisz) to placek z kruchego lub francuskiego ciasta wypełniony wytrawnym nadzieniem. Co ważne składnikiem wiążącym nadzienie jest zawsze mieszanina śmietany i jaj z przyprawami. Do nadzienia możemy dodawać warzywa, grzyby, mięso, ryby oraz sery.

Dzisiaj proponuje wam przepyszną wersję ze świeżymi grzybami i filetem z udźca kurczaka. Oczywiście jak na prawdziwy kisz przystało wszytko będzie zapieczone w pysznym śmietanowo jajecznym sosie z serem. Kisz nadaje się zarówno na przystawkę jak i obiad. Jest bardzo sycący. Można go jeść na ciepło, jak i na zimno.

Podpowiedź :

„Wyfiletowane” udka z kurczaka bez skóry i kości bez problemu kupicie w większości popularnych sieci handlowych.  (zazwyczaj są pakowane po 4 sztuki)

Można również do przepisu użyć całego udka (ćwiartki) i wytrybować (wyjąć kości) samodzielnie. O trybowani pisałem przy okazji „Kotletów z udek kurczaka”  TUTAJ

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Ciastem "francuskim" wyłóż dno i boki (do wysokości ok. 2-3 cm) okrągłej formy do tarty (28 cm).
Formę z ciastem nakryj folią aluminiową. Dno dobrze obciąż suchą fasolą.

2
Zrobione

Piekarnik nagrzej do 190 st. C i piecz ciasto około 15 min. Następnie usuń folię z fasolą i piecz jeszcze około 13 min.
Gdyby ciasto za bardzo się przypalało przykryj je delikatnie z góry kawałkiem foli lub papieru do pieczenia. Wyjmij z piekarnika i wystudź.

3
Zrobione

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju.
Kurczaka pokrój w drobną kostkę i podsmaż chwilę na złoty kolor.

4
Zrobione

W misce przygotuj sos. Śmietanę wymieszaj z żółtkami, parmezanem oraz startym żółtym serem. Dopraw solą i pieprzem.

5
Zrobione

Grzyby oczyść i pokrój na równe kawałki.
Na maśle podsmaż drobno posiekany czosnek - ok. 2min.
Dodaj pokrojone grzyby i smaż mieszając od czasu do czasu do chwili, aż wyparuje z nich woda.
Dopraw solą i pieprzem.

6
Zrobione

Ostudzonego kurczaka oraz grzyby dodaj do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj.

7
Zrobione

Na podpieczone ciasto wlej masę. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180 st. C ok. 35 min. (do czasu, aż wierzch będzie robił się złoty).
Masa powinna zastygnąć, ale przy dotknięciu palcem będzie jeszcze miękkawa.

Po upieczeniu posyp listkami świeżego oregano.
Odczekaj kilka minut przed pokrojeniem.
Smacznego!

Poprzedni przepis
Zupa krem z cukinii z kurkami, bazylią i zielonym pieprzem
Następny przepis
Pierś z kurczaka nadziewana gruszką i kozim serem na kalafiorowym puree z ziemniaczkami truflowymi
Poprzedni przepis
Zupa krem z cukinii z kurkami, bazylią i zielonym pieprzem
Następny przepis
Pierś z kurczaka nadziewana gruszką i kozim serem na kalafiorowym puree z ziemniaczkami truflowymi

jeden komentarz Ukryj komentarze

Dodaj swój komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here