• Home
  • Drób
  • Pierś z kurczaka nadziewana gruszką i kozim serem na kalafiorowym puree z ziemniaczkami truflowymi

Pierś z kurczaka nadziewana gruszką i kozim serem na kalafiorowym puree z ziemniaczkami truflowymi

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
4 większe pojedyncze piersi z kurczaka
130 g koziego sera
2 małe gruszki (lub jedna duża)
skórka otarta z limonki
4 łyżki oleju
listki świeżego tymianku do posypania mięsa
sól
pieprz
dodatkowo - wykałaczki
PUREE Z KALAFIORA :
500 g podzielonego na małe różyczki kalafiora
1 mała pokrojona w kostkę cebula
1 drobno poszatkowany ząbek czosnku
1 łyżka oleju
50 g masła
100 ml mleka
100 ml śmietany 18%
płaska łyżeczka kurkumy
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
ZIEMNIAKI TRUFLOWE :
1 kg ziemniaków truflowych
1/2 czerwonej cebuli
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżeczka brązowego cukru
4 łyżki octu z białego wina
1 łyżka soku z cytryny
6 łyżek oleju
sól
pieprz
1-2 łyżki marynowanych w occie kaparów (owanych w occieopcjonalnie)
  • Ilość osób 4
  • Średnia

Składniki

Wykonanie

Pierś z kurczaka nadziewana gruszką i kozim serem na kalafiorowym puree z ziemniaczkami truflowymi

Przepis ten został wyróżniony przez Jury konkursu „Dobrze przyprawiony przepis godny Mistrza”  organizowanego przez markę Hendi Polska.

Tym razem proponuje wam pyszne danie, które możecie zaserwować na rodzinny obiad lub wykwintną kolację z przyjaciółmi. Wspaniała kompozycja smaków, przypraw oraz kolorów.

Soczyste i delikatne mięso drobiowe posypana listkami tymianku, faszerowane kremowym kozim serem z dodatkiem słodkich gruszek oraz skórki limonki komponuje się idealnie.

Puree z kalafiora jest tutaj wyśmienitym dodatkiem do tego mięsnego obiadu. Aksamitne i lekko maślane o aromacie gałki muszkatołowej oraz kurkumy która jednocześnie nadała mu pięknego żółtego koloru.

Wisienką na torcie oraz smakowym dopełnieniem całego dania są truflowe ziemniaczki zalane słodko-kwaśną zalewą z dodatkiem kaparów i czerwonej cebuli.

 

Zapraszam do kuchni… Przygotujmy razem tą smakową bombę 🙂

 

Kroki

1
Zrobione

ZEMNIAKI TRUFLOWE :

Ziemniaki dokładnie wyczyść, a następnie wrzuć na wrzącą i lekko posoloną wodę. Gotuj w mundurkach przez 20 minut.
Następnie odcedź, ostudź i obierz.

Obrane ziemniaki pokrój w kostkę i umieść w misce.

2
Zrobione

Cebulę obierz i pokrój w cienkie półtalarki (pióra).
W miseczce przygotuj marynatę. Wymieszaj ocet, olej, cukier ,sok z cytryny oraz trochę soli i pieprzu. Następnie wlej ją na ziemniaki i całość delikatnie przemieszaj. Dodaj cebule, kapary oraz natkę pietruszki. Dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem - jeżeli to konieczne.
Odstaw ziemniaki na kilkanaście minut aby smaki się przegryzły.
Jeżeli ziemniaki będą zbyt suche możesz dodać jeszcze trochę oleju.

3
Zrobione

PUREE Z KALAFIORA :

Na patelni rozgrzej olej, obsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek.
Dodaj masło, gdy się rozpuści wrzuć pokrojony w drobne różyczki kalafior. Smaż na średnim ogniu ok. 4-5 min.
Wlej mleko, przykryj patelnie i duś na małym ogniu około 3 min. Następnie dodaj śmietanę, wymieszaj i gotuj dalej pod przykryciem (na małym ogniu) do chwili, aż kalafior będzie miękki.
W razie potrzeby dodaj odrobinę mleka.

4
Zrobione

Zdejmij z ognia, dodaj płaską łyżeczkę kurkumy, szczyptę gałki muszkatołowej. Dopraw do smaku solą i pieprzem. (opcjonalnie można dodać jeszcze troszkę soku z cytryny.)

Przełóż całość do blendera i zmiksuj na gładką masę. Po miksowaniu sprawdź smak i ewentualnie dopraw jeszcze solą.

5
Zrobione

MIĘSO :

Gruszki obierz i pokrój w drobną kostkę.
Ser przełóż do miseczki. dodaj skórkę z limonki, wrzuć pokrojone gruszki, przypraw całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

6
Zrobione

Wykonaj nacięcie wzdłuż każdej piersi, a następnie ostrożnie otwórz, aby zrobić małą kieszonkę. Do każdej kieszonki nałóż porcję masy serowej z gruszkami. Kieszonki zepnij wykałaczkami.

7
Zrobione

Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego, polej olejem, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25-35 min, aż filety nabiorą złocistej barwy i będą miękkie.

8
Zrobione

Na talerzu zrób "kleksa" z puree kalafiorowego. Na górę połóż upieczonego fileta z kurczaka, posyp listkami świeżego tymianku. Obok ułóż sałatkę z ziemniaków truflowych.
Smacznego!

Szlakami smaków

Poprzedni przepis
Quiche z grzybami leśnymi i kurczakiem na francuskim cieście
Następny przepis
Rydze z patelni smażone na maśle po Zakopiańsku
Poprzedni przepis
Quiche z grzybami leśnymi i kurczakiem na francuskim cieście
Następny przepis
Rydze z patelni smażone na maśle po Zakopiańsku

Ukryj komentarze

Dodaj swój komentarz