Chrupiące chipsy z ziemniaków truflowych z piekarnika (Fioletowe ziemniaki)

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

kilka sztuk średniej wielkości fioletowych ziemniaków (4-5szt)
1/2 łyżeczki soli - najlepiej himalajskiej lub gruboziarnistej
2 łyżki oleju
pieprz
świeże listki tymianku (lub suszony) tymianek możesz zastąpić ulubionymi ziołami
ostra papryka w proszku (opcjonalnie)
  • Średnia

Składniki

Wykonanie

Chrupiące chipsy z ziemniaków truflowych z piekarnika (Fioletowe ziemniaki)

Wystarczy kilkanaście minut, aby stworzyć tą smaczną i efektowną przekąskę.

Fioletowe ziemniak zwane ziemniakiem truflowym można kupić dość często w popularnych sieciach handlowych.

 

Ziemniaki te zaskakują swoimi intensywnym i nietypowym kolorem. Wyróżniają się lekko orzechowym posmakiem. Swój oryginalny kolor zachowują nawet po obróbce termicznej.

Więcej o nich przeczytacie w Kulinarnym ABC – Ziemniaki truflowe

Ziemniaczki truflowe wspaniale wyglądają w sałatkach, ugotowane, lub jako frytki czy właśnie chipsy

 

Przygotowanie chipsów jest banalnie proste. Przyda się wam do tego mandolina lub odpowiednia tarka. Można użyć również malaksera lub po prostu pokroić je ostrym nożem.

Ziemniaki powinny być pokrojone na cieniutkie plasterki o równej grubości – ok. 1 do 2 mm.  Otrzymamy wówczas najlepsze chipsy domowej roboty.

 

Przygotowujemy chipsy z ziemniaków truflowych:

Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, osusz, przytnij końce i pokrój (mandoliną, melakserem, specjalną tarką lub ostrym nożem) na ok. 1 mm plasterki (nie grubiej!).

Ziemniaków nie trzeba obierać.

Pamiętaj żeby plasterki były tej samej grubości.

Następnie ułóż je na ręczniku papierowym i osusz.

Tak przygotowane ziemniaki wrzuć do miski dodaj olej sól, pieprz i tymianek (lub inne ulubione zioła). Całość dokładnie pomieszaj, tak by ziemniaki były równomiernie pokryte oliwą i przyprawami.

Układaj plasterki jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem  do pieczenia. Staraj się aby ziemniaki na siebie nie nachodziły. (mogą zachodzić, tylko samymi brzegami).

Piecz chipsy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez około 8 – 10 minut lub do chwili gdy będą równomiernie zrumienione.

Jeżeli masz grubsze plasterki ziemniaków (2 mm) piecz trochę dłużej – około 10 – 15 minut

Najlepiej kontrolować co jakiś czas czy ziemniaki za bardzo się nie rumienią gdyż lubią się szybko przypalać.

Po upieczeniu odłóż chipsy do ostygnięcia. Poczekaj kilka minut, ziemniaki nabiorą chrupkości.

 

 

Smacznego!

Chipsy możecie przygotować również z innych odmian kolorowych ziemniaków. Oprócz truflowych w warzywniakach dostępna są odmiany czerwone, białe, żółte, różowe lub np. dwukolorowe o nazwie La Bikini które znakomicie sprawdzają się właśnie do przyrządzenia chipsów.

Poprzedni przepis
Mini tarty na cieście francuskim z dynią i serkiem ricotta
Następny przepis
Makaron z krewetkami i zielonymi szparagami w winno-śmietanowym sosie
Poprzedni przepis
Mini tarty na cieście francuskim z dynią i serkiem ricotta
Następny przepis
Makaron z krewetkami i zielonymi szparagami w winno-śmietanowym sosie

Dodaj swój komentarz