• Home
  • Warzywa
  • Bakłażany faszerowane komosą ryżową z sosem pomidorowym a’la marinara

Bakłażany faszerowane komosą ryżową z sosem pomidorowym a’la marinara

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
2 średnie bakłażany
1/2 szklanki komosy ryżowej (Quinoa)
1 szklanka bulionu warzywnego można zastąpić bulionem mięsnym
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
1 cebula
200 g tartej mozzarelli można zastąpić innym ulubionym tartym serem żółtym
olej/oliwa
sól
pieprz
kilka listków świeżej drobno pokrojonej bazylii (opcjonalnie - do posypania)
Sos pomidorowy :
1 puszka krojonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól
pieprz
papryka w proszku
  • Ilość osób 4
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Bakłażany faszerowane komosą ryżową z sosem pomidorowym a’la marinara

 

Będzie zdrowo, smacznie i bezmięsnie. Odżywcza quinoa (komosa ryżowa) z pysznymi bakłażanami zapieczonymi z z mozzarellą oraz sosem pomidorowym. Idealne połączenie smakowe, aromatyczne, sycące i rozpływające się w ustach…  Danie to zadowoli każdego. Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Zapraszam do kuchni – przygotujmy razem te pyszne, zapiekane w piekarniku bakłażanowe łódeczki.

Kroki

1
Zrobione

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C

Bakłażany umyj i odetnij końcówki, Następnie przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż delikatnie środki za pomocą łyżki. Miąższ pokrój, ale nie za drobno.

Można również przeciąć bakłażany nie odcinając końcówek ("ogonków")

2
Zrobione

Wydrążone połówki poukładaj na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą, posyp solą oraz pieprzem. Wstaw na 10 min do nagrzanego piekarnika.

3
Zrobione

W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż ją 2-3 minuty, do czasu aż będzie miękka.
Dodaj pokrojony miąższ z bakłażana i smaż wszystko razem jeszcze chwilę.
Następnie dodaj czosnek oraz quinoa. Ciągle mieszając gotuj całość około 2 minut.

4
Zrobione

Wlej bulion warzywny, wymieszaj i doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. do chwili, aż płyn odparuje.

5
Zrobione

Sos pomidorowy :

Rozgrzej patelnie z 2 łyżkami oleju, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany ząbek czosnku. Podsmaż 2-3 minuty, a następnie dodaj puszkę krojonych pomidorów.

Dopraw łyżeczką cukru, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, solą, pieprzem, papryką w proszku.
Smaż na małym ogniu co chwilę mieszając przez kilka minut. Gdy sos za bardzo odparuje podlej go delikatnie wodą.

TIP :
Do dania możesz również wykorzystać swój ulubiony sos pomidorowy (np gotowy)

6
Zrobione

Podpieczone połówki bakłażanów napełnij równomiernie farszem z komosą ryżową.
Pokryj farsz tartym serem (trochę sera zostaw do posypania) i posmaruj sosem pomidorowym.

7
Zrobione

Połówki bakłażana poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp z góry delikatnie pozostałym tartym serem i wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika.

Zapiekaj około 20-25 minut. Do czasu aż ser się roztopi.

Po wyjęciu z piekarnika posyp bakłażany drobno pokrojonymi listkami świeżej bazylii (opcjonalnie)

Smacznego!

Poprzedni przepis
Pizza z białymi szparagami, kozim serem i suszonymi pomidorami
Następny przepis
Mini pizze z zielonymi szparagami, pomidorkami cherry i chorizo
Poprzedni przepis
Pizza z białymi szparagami, kozim serem i suszonymi pomidorami
Następny przepis
Mini pizze z zielonymi szparagami, pomidorkami cherry i chorizo

Dodaj swój komentarz