• Home
  • Inne
  • Makaron Tagliatelle z jarmużem, fasolą i pieczarkami

Makaron Tagliatelle z jarmużem, fasolą i pieczarkami

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
300g makaronu pełnoziarnistego Tagliatelle jeżeli nie masz, to może być zwykły makaron
250g pieczarek
1 serek śmietankowy Philadelphia 125 g można zastąpić serkiem mascarpone lub np serkiem śmietankowym Twój Smak
2./3 puszki czerwonej fasoli resztę można zużyć do sałatki
4 garście jarmużu
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
1 średnia cebula
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki śmietany 30%
sól
pieprz

Lekkie sycące danie. Szybkie i proste w wykonaniu. Do tego wyraziste i bardzo smaczne.

  • Ilość osób 3
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Makaron Tagliatelle z jarmużem, fasolą i pieczarkami przygotujecie w pół godziny. Jeśli się właśnie zastanawiacie co by tu zjeść szybkiego a jednocześnie pysznego 🙂 to sprawdźcie, czy w Waszej lodówce macie wszystkie potrzebne składniki z których wyczarujemy ten smaczny posiłek.

Uwielbiam makarony m.in. za to, że szybko można z nich wyczarować pyszne i efektowne danie. Makaron to produkt, który szybko się nie znudzi. Jego rodzaje, czy różnorodność dodatków sprawią, że za każdym razem przygotujecie inną potrawę.

Do dania wykorzystałem Tagliatelle (gniazdka wstążki) z pełnego ziarna ,ale jeżeli nie macie to spokojnie można przyrządzić go ze zwykłego makaronu. Serek Philadelphia możecie zastąpić innym serkiem śmietankowym, a jeżeli po winie została wam tylko pusta butelka to również nie będzie problemu. Po prostu go nie dodacie. Wprawdzie smak nie będzie już w 100% „oryginalny”, ale zapewniam,  że danie w dalszym ciągu będzie pyszne.  W takim razie, czy wszystko gotowe? Pędźmy do kuchni 🙂

Kroki

1
Zrobione

Makaron ugotuj al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki umyj, osusz, pokrój w średnie kawałki. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj. Fasolę odcedź.

2
Zrobione

Zagotuj w garnku wodę. Jarmuż oczyść z grubych łodyg i wrzuć na wrzątek. Gotuj ok. 4 minut na małym ogniu. Przełóż na sitko i przelej zimną wodą. Pozostaw do odsączenia.

3
Zrobione

Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło, zeszklij delikatnie cebulę a pod koniec dodaj czosnek i smaż ok. 30 sekund. Dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem do smaku. Gdy będą już przyrumienione wlej wino i duś wszystko chwilę na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.

4
Zrobione

Wsyp jarmuż, smaż wszystko ok 2 min. Dodaj fasolę i chwilę ją podgrzej delikatnie mieszając. Na koniec wlej śmietanę i dodaj serek.

Makaron wrzuć na patelnię i wymieszaj z sosem. Wyłóż na talerze i od razu podawaj. Smacznego.

Poprzedni przepis
Panierowane boczniaki z sosem jogurtowym
Następny przepis
Pieczarki faszerowane jarmużem z serkiem mascarpone
Poprzedni przepis
Panierowane boczniaki z sosem jogurtowym
Następny przepis
Pieczarki faszerowane jarmużem z serkiem mascarpone

Dodaj swój komentarz