300g boczniaków | |
2 jajka | |
bułka tarta | |
3 łyżki mąki | |
olej | |
1 łyżka masła | |
1 łyżeczka papryki w proszku (Najlepiej wędzonej) | |
pieprz | |
sól | |
Sos : | |
150ml gestego jogurtu | |
3 łyżki majonezu | |
2 łyżki śmietany 18% | |
1 łyżka posiekanego koperku | |
1 łyżka posiekanego szczypiorku | |
1 ząbek czosnku |
Panierowane boczniaki z sosem jogurtowym są pyszne, chrupiące a w środku mięsiste o delikatnej konsystencji. To chyba najbardziej klasyczny i jeden z najsmaczniejszych sposobów na te grzyby. Po prostu panierujemy je jak kotlety schabowe, smażymy i gotowe.
Zapraszam do kuchni… Dosłownie w kilkanaście minut przygotujemy razem Panierowane boczniaki z sosem jogurtowym
1
Zrobione
|
Boczniaki opłucz szybko w zimnej wodzie po czym osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Staraj się nie nalewać zbyt dużo wody między blaszki, gdyż boczniaki chłoną ją jak gąbka. Odetnij wystające twarde ogonki. Jeżeli mają grube nóżki można je delikatnie roztłuc tłuczkiem. |
2
Zrobione
|
W miseczce roztrzep jajka, wymieszaj mąkę z papryką. Obtaczaj grzyby w mące, jajkach i tartej bułce. Na patelni rozgrzej olej następnie dodaj masło. Smaż boczniaki z obu stron na złoty kolor. Zmniejsz ogień na mały i dosmaż jeszcze kilka minut. Po usmażeniu delikatnie odsącz nadmiar tłuszczu na papierze kuchennym i podawaj jeszcze ciepłe. TIP: |
3
Zrobione
|
Podawaj z sosem. Sos : Smacznego... |