• Home
  • Inne
  • Panierowane boczniaki z sosem jogurtowym

Panierowane boczniaki z sosem jogurtowym

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
300g boczniaków
2 jajka
bułka tarta
3 łyżki mąki
olej
1 łyżka masła
1 łyżeczka papryki w proszku (Najlepiej wędzonej)
pieprz
sól
Sos :
150ml gestego jogurtu
3 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 ząbek czosnku
  • Ilość osób 2
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Panierowane boczniaki z sosem jogurtowym są pyszne, chrupiące a w środku mięsiste o delikatnej konsystencji. To chyba najbardziej klasyczny i jeden z najsmaczniejszych sposobów na te grzyby. Po prostu panierujemy je jak kotlety schabowe,  smażymy i gotowe.

Zapraszam do kuchni…  Dosłownie w kilkanaście minut przygotujemy razem Panierowane boczniaki z sosem jogurtowym

Kroki

1
Zrobione

Boczniaki opłucz szybko w zimnej wodzie po czym osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Staraj się nie nalewać zbyt dużo wody między blaszki, gdyż boczniaki chłoną ją jak gąbka. Odetnij wystające twarde ogonki. Jeżeli mają grube nóżki można je delikatnie roztłuc tłuczkiem.
Grzyby oprósz lekko solą i pieprzem.

2
Zrobione

W miseczce roztrzep jajka, wymieszaj mąkę z papryką. Obtaczaj grzyby w mące, jajkach i tartej bułce.

Na patelni rozgrzej olej następnie dodaj masło. Smaż boczniaki z obu stron na złoty kolor. Zmniejsz ogień na mały i dosmaż jeszcze kilka minut. Po usmażeniu delikatnie odsącz nadmiar tłuszczu na papierze kuchennym i podawaj jeszcze ciepłe.

TIP:
Po usmażeniu każdej partii dobrze jest wycierać patelnię papierowym ręcznikiem z resztek tartej bułki żeby się nie przypalała i nie zepsuła smaku grzybów.

3
Zrobione

Podawaj z sosem.

Sos :
Wymieszaj majonez, jogurt oraz śmietanę. Dodaj koperek, szczypiorek oraz pokrojony w drobną kostkę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego...

Poprzedni przepis
Skorzonera zapiekana w sosie serowym
Następny przepis
Makaron Tagliatelle z jarmużem, fasolą i pieczarkami
Poprzedni przepis
Skorzonera zapiekana w sosie serowym
Następny przepis
Makaron Tagliatelle z jarmużem, fasolą i pieczarkami

Dodaj swój komentarz