Kutia bakaliowa z pomarańczami
Pszenica, mak, bakalie, owoc granatu, pomarańcze, brandy

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

300 g pszenicy łuskanej (tzw. "obłuszczonej na kutię")
200 g mielonego maku
5 łyżek płynnego miodu
ok. 8 suszonych moreli
ok. 6 suszonych fig
30 g grubo posiekanych orzechów włoskich 9plus kilka na dekorację)
1 owoc granatu
60 ml brandy lub winiaku (opcjonalnie)
3 pomarańcze
masło
sól
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Kutia bakaliowa z pomarańczami

Kutia to słodka wigilijna potrawa kuchni kresowej. Przygotowujemy ją z ziaren pszenicy, maku, miodu i bakalii. Możemy do niej dodać suszone morele, śliwki lub żurawinę.
Kutia nadaje prawdziwego charakteru Świętom, jest niesamowicie pyszna, słodka i aromatyczna.
Słyszałem od wielu osób, że nie lubi kutii ponieważ jest za słodka.
To fakt, przekonałem się o tym na własnej skórze. 😉
Jakiś czas temu, gdy po raz pierwszy przygotowywałem kutię i robiłem wszystko zgodnie z wyszukanym przepisem, nie za bardzo „dało się ją zjeść” – taka była słodka.
Ale jest przecież na to prosty sposób , trzeba tylko zwracać uwagę żeby jej nie przesłodzić podczas przygotowywania i dopasować słodycz do własnych upodobań. Dlatego musicie pamiętać, żeby pomalutku dodawać miodu i próbować. Kutia musi być słodka, ale z pewnością nie przesłodzona.
Moja propozycja na kutię jest taką „unowocześnioną” wersją light klasycznych przepisów. Inspiracją był przepis Agaty Wojdy z magazynu „Moje Gotowanie”.
Będzie więc tradycyjnie: pszenica, mak i miód ale również pomarańcze i pestki granatu, które idealnie przełamią słodycz kutii swoją lekką kwaskową nutą. Natomiast kieliszek brandy nada jej idealnego charakteru 😉
Osoby przyzwyczajone do bardzo słodkiej wersji muszą więc dodać więcej miodu.

Podpowiedzi 

Pixabay
Pszenica:
Wszystko zależy z jakiego źródła pszenica pochodzi, jeśli jest ze sklepu, to najprawdopodobniej nie będzie wymagała namaczania i długiego gotowania.
Jeżeli nie macie pewności jej pochodzenia możecie wieczorem, w dniu poprzedzającym przygotowanie kutii umyć ziarna pod bieżącą wodą i namoczyć je na całą noc w letniej wodzie – by napęczniały.
Czas gotowania pszenicy zależy w dużej mierze od jej obróbki, każda gotuje się inaczej, najlepiej więc podczas gotowania próbować  ją od czas od czasu, nie sugerując się czasem podawanym w przepisach.
Dzisiaj z łatwością można kupić pszenicę „na kutię”, która już jest pozbawiona łusek i można ją od razu ugotować.
Gotujemy w proporcjach : 1 szklanka pszenicy na 2 szklanki wody. Dodajemy czubatą łyżkę masła a solimy pod sam koniec.

Pamiętajcie, że pszenica nie powinna być rozgotowana, gdyż zrobi się z niej „ciapa” – powinna być delikatna, dość miękka ale jędrna z wyraźną nutą słoności.

Mak:
Mak do kutii zalewamy wrzątkiem, tak aby cały był przykryty i gotujemy do chwili, aż ziarenka będzie można rozetrzeć w palcach.
Zdejmujemy z ognia, odcedzamy i jeszcze ciepły mieszamy z pszenicą.
W niektórych przepisach można przeczytać, żeby zaparzony czy ugotowany mak przepuścić dwa razy przez maszynkę – ale nie jest to konieczne.

Osobiście używam i polecam dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie. Wystarczy zalać wrzątkiem na około 15 minut, następnie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. na gęstym sitku lub w lnianym ręczniczku kuchennym i gotowe.

Zapraszam do kuchni…

 

Kroki

1
Zrobione

Pszenicę opłucz pod bieżącą wodą, wsyp do garnka, zalej wodą, mniej więcej 2-3 cm powyżej poziomu ziaren. Dodaj czubatą łyżkę masła i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż zmięknie. Pod sam koniec gotowania posól.
(Jeżeli jest to pszenica "obłuszczona na kutię" powinna być "gotowa" po ok. 20 -30 min.)

2
Zrobione

Mielony mak sparz - zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 15 min. Następnie odcedzić wodę i jeszcze ciepły mak wymieszaj z pszenicą

3
Zrobione

Dodaj miód, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy oraz 1 łyżeczkę otartej z pomarańczy skórki.

4
Zrobione

Morele i figi pokrój w cieniutkie plasterki, przelej wrzątkiem, osusz i razem z orzechami dodaj do pszenicy. Wlej brandy. Pomieszaj.

5
Zrobione

Pozostałe 2 pomarańcze "wyfiletuj" i podziel na równe kawałki, z owocu granatu wyjmij pestki. Przed samym podaniem wymieszaj wszystko razem.

Smacznego!

Podpowiedź :

Zostaw sobie po kilka kawałków pomarańczy, orzechów, moreli i pozostałych składników kutii do udekorowania wierzchu.

Poprzedni przepis
Papryka faszerowana kaszą jaglaną
Następny przepis
Zapiekane muszle makaronowe z warzywnym farszem
Poprzedni przepis
Papryka faszerowana kaszą jaglaną
Następny przepis
Zapiekane muszle makaronowe z warzywnym farszem

Dodaj swój komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here