300 g pszenicy łuskanej (tzw. "obłuszczonej na kutię") | |
200 g mielonego maku | |
5 łyżek płynnego miodu | |
ok. 8 suszonych moreli | |
ok. 6 suszonych fig | |
30 g grubo posiekanych orzechów włoskich 9plus kilka na dekorację) | |
1 owoc granatu | |
60 ml brandy lub winiaku (opcjonalnie) | |
3 pomarańcze | |
masło | |
sól |
Kutia bakaliowa z pomarańczami
Podpowiedzi
Pamiętajcie, że pszenica nie powinna być rozgotowana, gdyż zrobi się z niej „ciapa” – powinna być delikatna, dość miękka ale jędrna z wyraźną nutą słoności.
Osobiście używam i polecam dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie. Wystarczy zalać wrzątkiem na około 15 minut, następnie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. na gęstym sitku lub w lnianym ręczniczku kuchennym i gotowe.
Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
Pszenicę opłucz pod bieżącą wodą, wsyp do garnka, zalej wodą, mniej więcej 2-3 cm powyżej poziomu ziaren. Dodaj czubatą łyżkę masła i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż zmięknie. Pod sam koniec gotowania posól. |
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|