Pyszne ciasto ze śliwkami, serem i kruszonką

4 1

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

600 g śliwek
masło (do wysmarowania formy)
CIASTO :
200 g miękkiego masła lub margaryny
1 szklanka drobnego cukru
4 jajka
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego lub 1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego
MASA SEROWA Z BUDYNIEM :
400 g zmielonego białego twarogu
200 g śmietany 30%
1 budyń waniliowy (na 1/2 l mleka) budyń należy ugotować na 1/3 l mleka zamiast na 1/2
100 g cukru
KRUSZONKA :
1/2 szklanki cukru
120 g miękkiego masła
150 g mąki
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Pyszne ciasto ze śliwkami, serem i kruszonką

Bardzo smaczne, proste ciasto ze śliwkami i kruszonką. Pachnie pięknie owocami i bardzo apetycznie wygląda. W smaku jest soczyste i maślane.

Uwielbiam połączenie śliwek i sera. Słodycz ciasta i kruszonki współgra tutaj idealnie z lekką kwasowością owoców.

Ciasto ucierane można zrobić z dowolnymi owocami: śliwkami, truskawkami, malinami, porzeczkami…

Podczas pieczenia śliwki mogą puścić trochę soku, a masa serowa może być lekko „płynna”. Nie należy się tym przejmować, ciasto się uda. Po ostygnięciu wszystko będzie jak należy. Studzić należy go w formie.

Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach, długo zachowujące świeżość, ciasto które gwarantuje, że zniknie z waszego stołu w całości. Co ważne robi się go szybko, łatwo i przyjemnie 🙂

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przepis jest na blaszkę o wymiarach 24×28 cm.

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Śliwki umyj, wypestkuj, pokrój na połówki.

Budyń (*na 1/2 l mleka) ugotuj na 1/3 l mleka.
Odstaw do wystudzenia.

2
Zrobione

CIASTO :

Masło ucieraj z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę.
Wbijaj pojedynczo jajka. Po każdym dodaniu dokładnie miksuj na szybkich obrotach.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do zmiksowanej masy jajecznej, wymieszaj.

3
Zrobione

MASA SEROWA Z BUDYNIEM:

Zmielony lub przepuszczony przez praskę ser utrzyj z kremówką, cukrem i ostudzonym budyniem.
Nie miksuj zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
Wystarczy do chwili, aż wszystkie składniki się połączą.

4
Zrobione

KRUSZONKA:

Wymieszaj cukier, masło oraz mąkę i zagnieć razem na kruszonkę.

5
Zrobione

Formę (28x24) wyłóż papierem do pieczenia. Posmaruj masłem.
Wylej ciasto i równo go rozsmaruj.
Następnie na górę wyłóż masę serową.

6
Zrobione

Na wierzchu ułóż śliwki, posyp całość kruszonką.

Piecz około 45-50 minut w temp. 180°C

Ciasto należy studzić w foremce. Po ostudzeniu można go oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Poprzedni przepis
Spaghetti a’la carbonara z bobem i suszonymi pomidorami
Następny przepis
Sałatka z kurkami i kaszą bulgur
Poprzedni przepis
Spaghetti a’la carbonara z bobem i suszonymi pomidorami
Następny przepis
Sałatka z kurkami i kaszą bulgur

Ukryj komentarze

Zrobiłam ciasto zgodnie ze wskazówkami ale coś poszło nie tak… Ciasto wypływało po bokach a środek wygląda jakby się nie upiekł. Co mogłam zrobić nie tak i co należy zrobić żeby to ewentualnie uratować? Może na początek zwiększyć foremkę?

Naprawdę nie mam pojęcia dlaczego ciasto wypływało ? Jedyne co mi przychodzi do głowy to może po prostu użyte składniki były nieodpowiednie. Czy np ser to był zmielony twaróg czy ser z wiaderka? Budyń został ugotowany w 1/3 l mleka zamiast 1/2?

Ciasto jest wspaniałe !
Piekłam je już kilka razy i nie ma problemu żadnego , zawsze świetnie się udaje .
Bardzo dziękuje za przepis .

Ciasto wyszło dobrze,smaczne.
Jednak jest bardzo pracochlonne,zwlaszcza jak piecze się pierwszy raz.Dużo ważenia,prościej byłoby na szklanki.
Nie dodałam śmietany kremówki,bo miałam ser gotowy z wiaderka.

Dodaj swój komentarz