Insalatina (Sałatka z rzodkiewką, chorizo i pomidorkami cherry)

0 1
Insalatina (Sałatka z rzodkiewką, chorizo i pomidorkami cherry)

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

100-125 g sałaty Insalatina
kawałek ok. 100 g kiełbasy chorizo
8-10 przekrojonych na pół pomidorów koktajlowych
kilka główek rzodkiweki
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
sól
pieprz
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Insalatina (Sałatka z rzodkiewką, chorizo i pomidorkami cherry)

Nie wszyscy zapewne wiedzą co to jest insalatina.

Pudełko o tej „tajemniczo” brzmiącej nazwie możemy często spotkać w jednej z popularnych sieci handlowych. 

To nic innego jak pochodząca z Włoch odmiana zielonej sałaty. Ma małe listki trochę podobne do rukoli. Można powiedzieć, że to taka baby sałata.

Jest lekka o wyjątkowo delikatnym smaku. Ma wyczuwalną orzechową nutę z małym posmakiem goryczki. Chociaż według mnie w sałatkach przygotowanych z insalatiny zupełnie jest ona nie wyczuwalna. Może troszeczkę tylko wtedy, gdy chrupiemy samą sałatę.

Na jednej z włoskich stron internetowych wyczytałem, że insalatina jest bogata w błonnik, wapń i żelazo. Jak wszystkie sałatki z zielonych liści zawiera ważne minerały, takie jak magnez i jest „doskonałym lekiem” moczopędnym.

W kuchni traktujemy ją jak każdą inną sałatę. Insalatina będzie idealną bazę do bardzo wielu prostych bądź wyszukanych kompozycji sałatkowych. Można ją też zmiksować tworząc zielony sos typu pesto.

Pesto z insalatini :

Pixabay

Bierzemy : insalatinę, garść bazylii, oliwę z oliwek, łyżkę soku z cytryny, pistacje, 1 ząbek czosnku – wszystko razem miksujemy, solimy do smaku i gotowe. Teraz wystarczy tylko ugotować makaron, dokładnie wymieszać, posypać parmezanem i pyszne, proste danie wyczarowane.  Mniam… 🙂

Sałatka z rzodkiewką, chorizo i pomidorkami cherry

 

 

Liście insalatiny umyj i osusz, rzodkiewkę oraz kiełbasę chorizo pokrój w cienkie plasterki.

Na dużym półmisku rozłóż sałatę. Na górze poukładaj połówki pomidorków koktajlowych, rzodkiewkę oraz kiełbasę chorizo.

Przygotuj sos : ocet winny oraz sok z cytryny wymieszaj ze szczyptą soli i cukru, a następnie z oliwą. Sałatkę polej sosem, posyp delikatnie pieprzem i ewentualnie dopraw jeszcze solą do smaku.

Smacznego!

Poprzedni przepis
Warzywny gulasz Ratatouille (ratatuj)
Następny przepis
Makaronowe wstążki z rydzami i krewetkami w maślano-pomidorowym sosie
Poprzedni przepis
Warzywny gulasz Ratatouille (ratatuj)
Następny przepis
Makaronowe wstążki z rydzami i krewetkami w maślano-pomidorowym sosie

jeden komentarz Ukryj komentarze

Dodaj swój komentarz