• Home
  • Inne
  • Gołąbki z kaszą bulgur i ziemniakami w liściach kiszonej kapusty

Gołąbki z kaszą bulgur i ziemniakami w liściach kiszonej kapusty

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
1 główka kiszonej w całości kapusty lub ukiszone liście kapusty (można np. zastąpić kapustą włoską)
200g kaszy bulgur
200g ziemniaków
1 jajko
olej
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz biały (lub czarny)
papryka w proszku
cukier
30-50g suszonych grzybów
500g pieczarek
2 średnie cebule
100ml śmietanki 30%
1/2 szklanki śmietany 18%
250ml mleka
250ml wywaru z gotowania grzybów
5 łyżek masła
3 łyżki mąki przennej
300ml bulionu
natka pietruszki (do posypania)
szczypta vegety (opcjonalnie)
  • Ilość osób 4
  • Średnia

Składniki

Wykonanie

Gołąbki z kaszą bulgur i ziemniakami w liściach kiszonej kapusty

Tym razem wegetariańska wersja gołąbków zawiniętych w liście kiszonej kapusty. Zamiast ryżu doskonała i bardzo zdrowa kasza bulgur, czyli gotowane a następnie wysuszone ziarna pszenicy durum.

Naprawdę wyszło pysznie. Danie jest idealne dla wszystkich wielbicieli dobrego smaku. Jestem przekonany, że i mięsożercy będą zachwyceni. Chociaż oni bez problemu mogą dodać do farszu trochę ulubionego mielonego mięsa co na pewno doda tej potrawie dodatkowych walorów smakowych.  😉

Gołąbki z kiszonej kapusty w kuchni bałkańskiej nazywają się – sarma, w polskiej kiszeniaki. Te oryginalne bałkańskie robione są zazwyczaj z mięsa i ryżu z duża przewagą tego pierwszego. Te nasze mają farsz oparty na kaszy, ziemniakach  oraz skwarkach z boczku lub słoniny.

Jeżeli nie macie kiszonych liści, to farsz jak najbardziej można wykorzystać do zwykłej białej kapusty. Polecam jednak wersje na kwaśno.

 

O całej główce kiszonej kapusty oraz sposobie kiszenia liści na gołąbki w warunkach domowych przeczytacie w moim wpisie w dziale Kulinarne ABC pt:

Kiseli kupus – kiszona główka kapusty (kliknij)

Polecam jeszcze jeden przepis na gołąbki w kiszonej otoczce. Z farszem bardziej tradycyjnym, bo mięsno-ryżowym, a całość zapieczona w śmietanowo-pieczarkowym sosie. Smakują również wyśmienicie.

Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z piekarnika

 

  

Ruszajmy do kuchni …  Gołąbki z kaszą bulgur i ziemniakami w liściach kiszonej kapusty czekają 🙂

Kroki

1
Zrobione

Grzyby zalej gorącą wodą, namocz przez chwilę, a następnie gotuj przez kilka minut na małym ogniu. Ugotowane grzyby odcedź i posiekaj w drobną kostkę. Odlej 250 ml wywaru do sosu.

2
Zrobione

Z kapusty usuń uszkodzone liście, wytnij głąb, włóż do dużego garnka i zalej wrzącą wodą. Gotuj około 20 min. Odstaw do ostygnięcia.

TIP :
Do gotowania kapusty można dodać łyżkę cukru klika ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy oraz kilka ziarenek czarnego pieprzu co podkręci jej walory smakowe.

Jeżeli masz same ukiszone liście - podgotuj je kilkanaście minut a następnie odstaw do ostygnięcia.

3
Zrobione

Kaszę ugotuj na sypko zgodnie z opisem na opakowaniu. Przełóż na sitko i odstaw.

4
Zrobione

200 g pieczarek oraz jedną cebulę pokrój w drobną kostkę. Cebulę przesmaż na oleju na złoty kolor dodaj pieczarki oraz ugotowane pokrojone grzyby. Wszystko razem przesmaż kilka minut. Odstaw i przestudź.

Ziemniaki zetrzyj na grubej tarce. Starte przełożyć na sitko i lekko odciśnij z nadmiaru wody.

5
Zrobione

Do miski wrzuć kaszę, podsmażone grzyby z cebulką oraz starte ziemniaki. Dodaj jajko, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, szczyptą vegety (opcjonalnie) Dodaj łyżkę mąki.
Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszaj.

6
Zrobione

Rozłóż liście kapusty i nakładaj na nie równomiernie farsz. Zawijaj gołąbki.

7
Zrobione

Gołąbki układaj w naczyniu żaroodpornym. wysmarowanym wcześniej masłem.
Zalej je delikatnie (do połowy) bulionem. Na górze poukładaj wiórki z masła i włóż do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piecz około 40 minut pilnując żeby się za bardzo nie przypiekły.

8
Zrobione

SOS

Gołąbki w piekarniku, czas więc na przygotowanie sosu.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć 300 g pokrojonych w drobne plasterki pieczarek oraz jedną pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Chwilę podsmaż a następnie zalej całość wywarem z suszonych grzybów. Dodaj obie śmietany oraz wlej mleko.
Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku oraz szczyptą cukru. Gotuj całość na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając.

9
Zrobione

ZASMAŻKA

W drugim naczyniu rozpuść 3 łyżki masła, dosyp 2 łyżki mąki pszennej i przygotuj zasmażkę, Gdy zasmażka będzie miała lekko złotawy kolor dodaj ją do sosu. Rozprowadź ją tak, aby nie utworzyły się grudki. Sos zagotuj cały czas mieszając a nastepnie zdejmij z ognia.

10
Zrobione

Po około 40 min. wyciągnij gołąbki z piekarnika. Zalej je sosem.
Zmniejsz temperaturę na 170 stopni i piecz jeszcze około 30-40 minut.

Gdyby gołąbki podczas pieczenia zaczęły od góry "wysychać", a sos za bardzo odparuje podlej je delikatnie bulionem lub wodą. Można je również przykryć.

Podawaj na gorąco posypane natką pietruszki. Smacznego!

Poprzedni przepis
Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z piekarnika
Następny przepis
Białe szparagi z krewetkami w sosie brandy
Poprzedni przepis
Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z piekarnika
Następny przepis
Białe szparagi z krewetkami w sosie brandy

Dodaj swój komentarz