Białe szparagi z krewetkami w sosie brandy

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
1000 g białych szparagów (2 pęczki)
400-450 g krewetek
2 łyżki masła
4 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka soku z cytryny
1 średnia cebula (pokrojona w kostkę)
30 g posiekanych orzechów pistacjowych mogą być orzechy włoskie
60 ml brandy
250 ml śmietany 30%
posiekana natka pietruszki (do posypania)
vegetta
  • Ilość osób 3
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Białe szparagi z krewetkami w sosie brandy

Udało mi się kupić ostatnio w promocyjnej cenie białe szparagi. Tak się właśnie zastanawiałem – co by tu z nich przyrządzić, żeby z jednej strony zachwycić gości, a z drugiej żeby nie było zbyt klasycznie, a co za tym idzie rozkoszować się nowymi doznaniami smakowymi.

Sos beszamelowy, holenderski? – może nie tym razem. Zapieczone z serem pleśniowym? Niekoniecznie 😉

A może by tak krewetki? Oooo tak…  Jak się okazało, to połączenie smaków sprawdziło się idealnie. Lekkie i szybkie w przygotowaniu danie dla miłośników krewetek i szparagów w jednym. To taka super przystawka lub danie na czarującą kolacje. Wyszło pysznie.

Białe szparagi z krewetkami w sosie brandy smakują wyśmienicie. Polecam je podać z grzankami czosnkowymi, ale bez dodatków są równie smaczne.

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Szparagi :

Szparagi umyj pod bieżącą wodą.
Obieraj je nożykiem do jarzyn poniżej główki w dół, ku nasadzie. Następnie odłam zdrewniałe, włókniste końcówki (trzymając szparaga za oba końce wygnij go delikatnie - powinien złamać się we właściwym miejscu).

Uważaj - szparagi sa bardzo delikatne i podczas obierania mogą się łamać!

2
Zrobione

Wrzuć szparagi do gotującej się wody z dodatkiem soli i cukru. Gotuj do miękkości około 12-15min.

3
Zrobione

Krewetki przełóż na sitko, rozmróź i dokładnie wypłucz. Odsącz na papierowym ręczniku i posyp delikatnie vegetą.

4
Zrobione

Sos :

Rozgrzej na dużej patelni masło i oliwę, Wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę wraz z orzechami i smaż przez około 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.

5
Zrobione

Dodaj krewetki, dopraw solą i pieprzem i smaż przez około minutę.
Wlej brandy i gotuj kolejną minutę, aż cały alkohol odparuje.
Dodaj śmietankę oraz ocet balsamiczny, sok z cytryny i duś wszystko razem przez około 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij patelnię z ognia.

6
Zrobione

Na talerzykach układaj po kilka szparagów, polewaj je sosem brendy z krewetkami i posyp natką pietruszki. Natychmiast podawaj. Smacznego!

7
Zrobione
Poprzedni przepis
Gołąbki z kaszą bulgur i ziemniakami w liściach kiszonej kapusty
Następny przepis
Pizza z białymi szparagami, kozim serem i suszonymi pomidorami
Poprzedni przepis
Gołąbki z kaszą bulgur i ziemniakami w liściach kiszonej kapusty
Następny przepis
Pizza z białymi szparagami, kozim serem i suszonymi pomidorami

Dodaj swój komentarz