















| 1 główka kiszonej w całości kapusty | |
| 200g kaszy bulgur | |
| 200g ziemniaków | |
| 1 jajko | |
| olej | |
| 2 łyżeczki majeranku | |
| sól | |
| pieprz biały (lub czarny) | |
| papryka w proszku | |
| cukier | |
| 30-50g suszonych grzybów | |
| 500g pieczarek | |
| 2 średnie cebule | |
| 100ml śmietanki 30% | |
| 1/2 szklanki śmietany 18% | |
| 250ml mleka | |
| 250ml wywaru z gotowania grzybów | |
| 5 łyżek masła | |
| 3 łyżki mąki przennej | |
| 300ml bulionu | |
| natka pietruszki (do posypania) | |
| szczypta vegety (opcjonalnie) |
Gołąbki z kaszą bulgur i ziemniakami w liściach kiszonej kapusty
Tym razem wegetariańska wersja gołąbków zawiniętych w liście kiszonej kapusty. Zamiast ryżu doskonała i bardzo zdrowa kasza bulgur, czyli gotowane a następnie wysuszone ziarna pszenicy durum.
Naprawdę wyszło pysznie. Danie jest idealne dla wszystkich wielbicieli dobrego smaku. Jestem przekonany, że i mięsożercy będą zachwyceni. Chociaż oni bez problemu mogą dodać do farszu trochę ulubionego mielonego mięsa co na pewno doda tej potrawie dodatkowych walorów smakowych. 😉
Gołąbki z kiszonej kapusty w kuchni bałkańskiej nazywają się – sarma, w polskiej kiszeniaki. Te oryginalne bałkańskie robione są zazwyczaj z mięsa i ryżu z duża przewagą tego pierwszego. Te nasze mają farsz oparty na kaszy, ziemniakach oraz skwarkach z boczku lub słoniny.
Jeżeli nie macie kiszonych liści, to farsz jak najbardziej można wykorzystać do zwykłej białej kapusty. Polecam jednak wersje na kwaśno.
O całej główce kiszonej kapusty oraz sposobie kiszenia liści na gołąbki w warunkach domowych przeczytacie w moim wpisie w dziale Kulinarne ABC pt:
Kiseli kupus – kiszona główka kapusty (kliknij)

Polecam jeszcze jeden przepis na gołąbki w kiszonej otoczce. Z farszem bardziej tradycyjnym, bo mięsno-ryżowym, a całość zapieczona w śmietanowo-pieczarkowym sosie. Smakują również wyśmienicie.

Ruszajmy do kuchni … Gołąbki z kaszą bulgur i ziemniakami w liściach kiszonej kapusty czekają 🙂
|
1
Zrobione
|
Grzyby zalej gorącą wodą, namocz przez chwilę, a następnie gotuj przez kilka minut na małym ogniu. Ugotowane grzyby odcedź i posiekaj w drobną kostkę. Odlej 250 ml wywaru do sosu. |
|
2
Zrobione
|
Z kapusty usuń uszkodzone liście, wytnij głąb, włóż do dużego garnka i zalej wrzącą wodą. Gotuj około 20 min. Odstaw do ostygnięcia. TIP : Jeżeli masz same ukiszone liście - podgotuj je kilkanaście minut a następnie odstaw do ostygnięcia. |
|
3
Zrobione
|
|
|
4
Zrobione
|
|
|
5
Zrobione
|
|
|
6
Zrobione
|
|
|
7
Zrobione
|
|
|
8
Zrobione
|
SOSGołąbki w piekarniku, czas więc na przygotowanie sosu. |
|
9
Zrobione
|
ZASMAŻKA |
|
10
Zrobione
|
Po około 40 min. wyciągnij gołąbki z piekarnika. Zalej je sosem. Gdyby gołąbki podczas pieczenia zaczęły od góry "wysychać", a sos za bardzo odparuje podlej je delikatnie bulionem lub wodą. Można je również przykryć. Podawaj na gorąco posypane natką pietruszki. Smacznego! |
jeden komentarz Ukryj komentarze
Witam . Przepis mojego teścia na podobne gołąbki które nazywał KRĘŻOŁY . Kasza gryczana ,ziemniaki gotowane i skwarki . Liście z kiszonej kapusty . Przypraw nie pamiętam ile i jakich ale coś tak jak do gołąbków tradycyjnych . Po zawinięciu liści z farszem zostawiał w garnku no kilka dni . Przed podaniem były podsmażane na patelni stalowej na smalcu . to był jeszcze pięc węglowy 1976 rok . Próbowałem kiedyś to powtórzyć ale w wersji kasza kapusta kiszona ziemniaki i skwarki w naczyniu żaroodpornym zapiekana w piekarniku . Kapusta była poszatkowana kiszona . Calosć wyszła smaczna , kwestia dopracowania przypraw . Teściowie pochodzili z kresów południowo wschodnich , dokładnie nie wiem . To było bardzo smaczne