• Home
  • Makaron
  • Makaron z krewetkami i zielonymi szparagami w winno-śmietanowym sosie

Makaron z krewetkami i zielonymi szparagami w winno-śmietanowym sosie

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

250 g makaronu np. tagliatelle (ja użyłem orecchiette)
500 g zielonych szparagów
200-250 g (opakowanie) krewetek
2 drobno posiekane ząbki czosnku
1 cebula
1 papryczka chilli (opcjonalnie)
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
50 ml białego wytrawnego wina
150 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki tartego parmezanu
pieprz
sól
szczypta cukru
posiekana natka pietruszki (do posypania)

Proste w przygotowaniu, wyjątkowo delikatne w smaku

  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Makaron z krewetkami i zielonymi szparagami w winno-śmietanowym sosie

Przepyszne danie! Chrupiące szparagi, rozpływające się w ustach krewetki i sprężysty makaron połączone razem z rewelacyjnym sosem przygotowanym na bazie szparagów, śmietany i wina.

Uwielbiam makarony, kocham krewetki i szaleje za szparagami. W dzisiejszym daniu te trzy pyszne składniki będą tworzyły cudowne smakowe trio.

Szukałem jakiegoś idealnego pomysłu na połączenie ich razem, bo samo „zmieszanie” na jednym talerzu i posypanie na końcu parmezanem nie było tym czego moje kubki smakowe oczekiwały 😉

Ale udało się – inspiracją okazał się przepis: „Makaron ze szparagami i krewetkami” z bloga „Kuchnia Marty”, gdzie do przygotowania wykorzystany został ten pyszny zielony sos.

Sos jest dla mnie wręcz idealnym dopełnieniem tego smacznego dania. To taka przysłowiowa kropką nad „i”.

Danie jest proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Nadaje się idealnie na obiad lub kolację.

Krewetki, makaron i szparagi to trio doskonałe i zobaczycie sami, że można się od niego uzależnić.

Do przygotowania wykorzystałem makaron orecchiette, dla tych którzy nie wiedzą – jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa „orecchiette” i oznacza „małe uszy” lub „uszka”. Oczywiście można go zastąpić waszym ulubionym makaronem, idealny będzie np. tagliatelle.

W takim razie nastawiajcie makaron – działamy

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Makaron ugotuj al dente. Minimalnie krócej niż na opakowaniu. Odcedź i odstaw.

2
Zrobione

Szparagi umyj, osusz, odłam twarde końcówki.

Chwytając palcami za końce łodyg, odłam ich najtwardszą część (same złamią się w odpowiednim miejscu). Zielonych szparagów nie trzeba obierać!

3
Zrobione

Włóż szparagi do osolonego wrzątku. Dodaj szczyptę cukru i gotuj około 6-7 minut.
Wyciągnij, przelej lodowatą wodą, osącz i osusz.

Wody, w których się gotowały szparagi nie wylewaj.

4
Zrobione

Odkrój wszystkie główki na długość około 3-4 cm. Odłóż 2-3 łodyżki i również je pokrój na taką samą długości jak główki.

Pozostałe szparagi zmiksuj blenderem na gładki sos (podlewając je wodą z gotowania.)

5
Zrobione

Jeżeli krewetki są zamrożone zalej je zimną wodą lub przelej na sicie wrzątkiem, usuń ogonki. Oczyszczone osusz na papierowym ręczniku.

6
Zrobione

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim (ok. 2 min) pokrojoną w kostkę cebulę. Uważaj żeby się nie przypaliła. Gdy cebula będzie szklista dodaj czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili (opcjonalnie). Smaż chwile na średnim ogniu ciągle mieszając. (ok. 1 min)

Na patelnie wlej wino. Duś do czasu, aż wino prawie w całości odparuje. Dodaj łyżkę masła.

7
Zrobione

Gdy masło się rozpuści wrzuć krewetki, dopraw odrobiną soli i pieprzu.
Obsmaż je małą chwilę (po pół minuty z każdej strony), po czym zalej całość zielonym sosem ze szparagów. Duś wszystko razem około 2-3 minut.

8
Zrobione

Patelnię zdejmij z ognia, wlej śmietankę, pomieszaj. Dodaj główki i kawałki szparagów.
Gotuj całość jeszcze chwilę na wolnym ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje.

Wrzuć makaron oraz tarty parmezan i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru.

Od razu podawaj. Posyp posiekaną natką.
Smacznego!

Poprzedni przepis
Chrupiące chipsy z ziemniaków truflowych z piekarnika (Fioletowe ziemniaki)
Następny przepis
Skorzonera z patelni z makaronem tagliatelle
Poprzedni przepis
Chrupiące chipsy z ziemniaków truflowych z piekarnika (Fioletowe ziemniaki)
Następny przepis
Skorzonera z patelni z makaronem tagliatelle

Dodaj swój komentarz