Bakłażanowe Mini Pizze
sos pomidorowy, szpinak, mozarella, chorizo

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

2 średnie bakłażany
1 puszka krojonych pomidorów w puszce
2 opakowania mozzarelli w kulce (w zalewie)
duża garść szpinaku baby
ząbek czosnku
mała cebula
100 g kiełbasy chorizo
oliwa
zioła prowansalskie
sól
pieprz
szczypta cukru
listki świeżej bazylii do dekoracji (opcjonalnie)
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Bakłażanowe Mini Pizze

Znacie kogoś, kto nie lubi pizzy? Myślę, że trudno będzie znaleźć kogoś takiego…  A co powiecie na warzywne mini pizze z bakłażana?

To świetna i zdrowa przekąska na imprezę lub idealny pomysł na lunch. Nie wymaga wiele czasu ani składników. To również idealna propozycja dla tych, którzy są na diecie bezglutenowej.

Pizze przygotowane są z pomidorowym sosem własnej roboty, mozzarellą, szpinakiem oraz chorizo. Sos pomidorowy można przygotować ze świeżych pomidorów lub z pomidorów z puszki.

Składniki możecie swobodnie modyfikować. Zamiast chorizo można użyć szynki parmeńskiej kub zupełnie pominąć mięsne dodatki. Podobnie ser użyty do przygotowania przekąski może być dowolny – mozzarella, ser kozi lub np. gorgonzola.

Te warzywne‚ mini pizze są naprawdę przepyszne i pełne smaku. Zrobią furorę na waszym spotkaniu ze znajomymi niezależnie od okazji.

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Na 2 łyżkach oliwy zeszklij drobno posiekaną cebulkę. Dodaj pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dopraw szczyptą cukru, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, solą i pieprzem. Smaż na małym ogniu co chwilę mieszając (około 8-10 min) do czasu aż sos odparuje i zgęstnieje.

2
Zrobione

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.
Bakłażany umyj i pokrój w plastry grubości ok. 1 cm. Plastry skrop dokładnie oliwą oraz posyp solą i pieprzem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-18 minut

3
Zrobione

Plastry podpieczonego bakłażana posmaruj sosem pomidorowym.

4
Zrobione

Na każdym kawałku ułóż listki szpinaku, plasterki kiełbasy chorizo oraz kawałki sera mozzarella. Posól i popieprz.

5
Zrobione

Wstaw bakłażany do piekarnika i zapiekaj przez około 4-6 minut.
Przed podaniem posyp listkami świeżej bazylii. (opcjonalnie)
Smacznego!

Szlakami smaków

Poprzedni przepis
Bitki ze schabu w sosie z zielonych szparagów
Następny przepis
Cukinia na ciepło duszona na winie w śmietanowym sosie
Poprzedni przepis
Bitki ze schabu w sosie z zielonych szparagów
Następny przepis
Cukinia na ciepło duszona na winie w śmietanowym sosie

Dodaj swój komentarz