• Home
  • Mięso
  • Bitki ze schabu w sosie z zielonych szparagów

Bitki ze schabu w sosie z zielonych szparagów
Soczysty i kruchy schab, chrupiące szparagi, esencjonalny sos

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

500 g schabu
500 g (pęczek) zielonych szparagów
500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
2-3 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
50 ml śmietanki 30%
3 duże łyżki śmietany 18%
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
szczypta cukru
  • Średnia

Składniki

Wykonanie

Bitki ze schabu w sosie z zielonych szparagów

Schab zazwyczaj kojarzy się wszystkim z klasycznym kotletem w panierce…  A może macie ochotę na wieprzowinę w nieco innym wydaniu?

Dzisiejsza propozycja, to delikatne i kruche bitki schabowe w kremowo-śmietanowym sosie z zielonymi szparagami.  Wyszło naprawdę rewelacyjne.

 

Co ważne do przyrządzenia potrzebna jest naprawdę minimalna ilość składników, a efekt smakowy jest znakomity. Idealny pomysł na rodzinny obiad który przygotujecie dosłownie w pół godziny.

 

Esencjonalny sos z dodatkiem zeszklonej cebulki, szparagów doprawiony odrobiną kurkumy komponuje się idealnie z mięsem wieprzowym.  Możecie również zastąpić schab filetami z kurczaka lub przyrządzić danie z polędwiczkami wieprzowymi. Będzie równie smaczne 🙂

Do podania polecam ryż lub klasyczne ziemniaki.

Zapraszam do kuchni…

 

Kroki

1
Zrobione

Mięso pokrój w cienkie plastry. Każdy plaster lekko rozbij tłuczkiem do mięsa. Większe przekrój na pół.
Posól, popieprz i odstaw na kilka minut.

2
Zrobione

Na patelni rozgrzej olej i obsmażyć na dużym ogniu po kilka plastrów schabu na raz. ( ilość zależy od wielkości patelni.)
Smażenie zbyt dużej ilości jednocześnie, może spowodować że mięso puści sok. Bitki powinny się ładnie przyrumienić.
Obsmażony schab zdejmij z patelni i odłóż na bok.

3
Zrobione

Na patelnię dodaj łyżkę masła oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę ją podsmaż i dodaj drobno posiekany czosnek.
Smaż razem, aż cebula zrobi się szklista. Do cebuli dodaj mięso i zalej wszystko bulionem. Dodaj kurkumę oraz szczyptę cukru.
Duś pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. W razie potrzeby delikatnie podlej wodą.

4
Zrobione

Szparagi opłucz w zimnej wodzie, odłam grube i zdrewniałe końcówki. (same złamią się w odpowiednim miejscu).
Pokrój je w kawałki o grubości około 1 cm pozostawiając w całości główki.

Pokrojone szparagi wrzucić do schabu i podduś wszystko razem pod przykryciem przez ok. 4 minuty.

5
Zrobione

W garnuszku wymieszaj obie śmietany i zahartuj je sosem z patelni. Wlej do mięsa, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
W razie potrzeby dopraw sos do smaku solą, pieprzem lub szczyptą cukru.

Smacznego!

TIP :
Sos możesz delikatnie zagęścić mąką rozrobioną w małej ilości wody. Nie zapomnij go wtedy zagotować.

Poprzedni przepis
Sałatka z zielonymi szparagami i chorizo
Następny przepis
Bakłażanowe Mini Pizze
Poprzedni przepis
Sałatka z zielonymi szparagami i chorizo
Następny przepis
Bakłażanowe Mini Pizze

Dodaj swój komentarz