500 g schabu | |
500 g (pęczek) zielonych szparagów | |
500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego | |
2-3 łyżki oleju | |
1 łyżka masła | |
1 nieduża cebula | |
1 ząbek czosnku | |
50 ml śmietanki 30% | |
3 duże łyżki śmietany 18% | |
1/2 łyżeczki kurkumy | |
sól, pieprz | |
szczypta cukru |
Bitki ze schabu w sosie z zielonych szparagów
Schab zazwyczaj kojarzy się wszystkim z klasycznym kotletem w panierce… A może macie ochotę na wieprzowinę w nieco innym wydaniu?
Dzisiejsza propozycja, to delikatne i kruche bitki schabowe w kremowo-śmietanowym sosie z zielonymi szparagami. Wyszło naprawdę rewelacyjne.
Co ważne do przyrządzenia potrzebna jest naprawdę minimalna ilość składników, a efekt smakowy jest znakomity. Idealny pomysł na rodzinny obiad który przygotujecie dosłownie w pół godziny.
Esencjonalny sos z dodatkiem zeszklonej cebulki, szparagów doprawiony odrobiną kurkumy komponuje się idealnie z mięsem wieprzowym. Możecie również zastąpić schab filetami z kurczaka lub przyrządzić danie z polędwiczkami wieprzowymi. Będzie równie smaczne 🙂
Do podania polecam ryż lub klasyczne ziemniaki.
Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
Na patelnię dodaj łyżkę masła oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę ją podsmaż i dodaj drobno posiekany czosnek. |
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
W garnuszku wymieszaj obie śmietany i zahartuj je sosem z patelni. Wlej do mięsa, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Smacznego! TIP : |