1 pierś z kurczaka (ok. 300g) | |
250 g boczniaków | |
400 ml (puszka) mleczka kokosowego | |
500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego | |
1 szalotka | |
3 cm startego kłącza imbiru | |
2 łyżki sosu sojowego | |
1 łyżka soku z limonki | |
2 łodygi trawy cytrynowej | |
2 ząbki czosnku | |
olej (ok. 2 łyżki) | |
pieprz | |
szczypta cukru trzcinowego | |
1 drobno posiekana papryczka chili (bez pestek) |
Orientalna zupa z boczniakami i kurczakiem
Pyszna zupa w orientalnym klimacie. Bogata w smaku, wyrazista i sycąca. Idealne połączenie świeżego i lekko kwaśnego smaku wydobywającego się z trawy cytrynowej z łagodnym i słodkim mlekiem kokosowym oraz pikantną papryczką chili.
Zupa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Idealne połączenie smaków spowoduje, że nie obędziecie się bez dokładek.
Zapraszam do gotowania! Kierunek kuchnia 😉
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
Dopraw zupę: sosem sojowy, pieprzem, sokiem z limonki oraz szczyptą cukru trzcinowego. |