2 średnie bakłażany | |
1 średnia cebula | |
2 ząbki drobno posiekanego czosnku | |
100 g suchego makaronu (np. mini kokardki) | |
600 g pomidorów | |
400 g mielonego mięsa (np wołowo-wieprzowego) | |
2 łyżki oleju | |
1 kulka mozzarelli | |
2 łyżki masła | |
2 łyżki tartego parmezanu | |
sól | |
pieprz | |
szczypta cukru | |
kilka listków świeżej bazylii do dekoracji (opcjonalnie) |
Sycące i niezwykle smaczne
Bakłażan faszerowany makaronem, mięsem, pomidorami i mozzarellą
Pyszne i bardzo aromatyczne. Nadają się idealnie na obiad, ciepłą przekąskę lub smaczną kolacją. Są lekkie i bardzo sycące, idealne dla wszystkich któży lubią makarony.
Są równie smaczne w wersji wegetariańskiej! Wystarczy pominąć tylko mięso i dalej postępować jak w przepisie.
Soczyste pomidor, ulubiony makaron oraz rozpływająca się w ustach mozzarella to składniki farszu który zapieczony pod delikatną parmezanową pierzynką na pewno bardzo pozytywnie zaskoczy wasze kubki smakowe 🙂
Świeże pomidory można zastąpić tymi z puszki (opakowanie 400g), a makaron możecie wykorzystać jakiś swój ulubiony.
Odpalajmy piekarniki… Zapraszam do kuchni.
1
Zrobione
|
Bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Posyp dokładnie solą i odstaw na 20 min. Po tym czasie dokładnie je wypłucz i osusz ręcznikiem kuchennym. |
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
|
6
Zrobione
|
|
7
Zrobione
|