





















| 400 g grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki) | |
| 300 ml śmietanki 30% | |
| 2 udka z kurczaka bez skóry i kości | |
| 3 ząbki czosnku | |
| 70 g startego żółtego sera | |
| płat ciasta francuskiego | |
| 4 żółtka | |
| 4 łyżki tartego parmezanu | |
| 2 łyżki masła | |
| olej | |
| listki świeżego oregano (do posypania) | |
| sól | |
| pieprz | |
| sucha fasola (do obiążenia ciasta) |
Quiche z grzybami leśnymi i kurczakiem na francuskim cieście
Quiche (kisz) to praktycznie taka tarta 🙂 No waśnie, dla wielu osób różnica między tartą i kiszem nie ma większego znaczenia. Więcej na ten temat postaram się napisać w osobnym wpisie w kulinarnym ABC.
Quiche (kisz) to placek z kruchego lub francuskiego ciasta wypełniony wytrawnym nadzieniem. Co ważne składnikiem wiążącym nadzienie jest zawsze mieszanina śmietany i jaj z przyprawami. Do nadzienia możemy dodawać warzywa, grzyby, mięso, ryby oraz sery.

Dzisiaj proponuje wam przepyszną wersję ze świeżymi grzybami i filetem z udźca kurczaka. Oczywiście jak na prawdziwy kisz przystało wszytko będzie zapieczone w pysznym śmietanowo jajecznym sosie z serem. Kisz nadaje się zarówno na przystawkę jak i obiad. Jest bardzo sycący. Można go jeść na ciepło, jak i na zimno.

Podpowiedź :
„Wyfiletowane” udka z kurczaka bez skóry i kości bez problemu kupicie w większości popularnych sieci handlowych. (zazwyczaj są pakowane po 4 sztuki)
Można również do przepisu użyć całego udka (ćwiartki) i wytrybować (wyjąć kości) samodzielnie. O trybowani pisałem przy okazji „Kotletów z udek kurczaka” TUTAJ
Zapraszam do kuchni…
|
1
Zrobione
|
|
|
2
Zrobione
|
|
|
3
Zrobione
|
|
|
4
Zrobione
|
|
|
5
Zrobione
|
|
|
6
Zrobione
|
|
|
7
Zrobione
|
Na podpieczone ciasto wlej masę. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180 st. C ok. 35 min. (do czasu, aż wierzch będzie robił się złoty). Po upieczeniu posyp listkami świeżego oregano. |
jeden komentarz Ukryj komentarze
Cudownie wygląda i pewnie tak samo smakuje ?muszę zrobić.
Idealne na jesienną, deszczowa aurę, koniecznie muszę wypróbować ten przepis ! 🙂