• Home
  • Inne
  • Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z piekarnika

Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z piekarnika

5 1

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
1 główka kiszonej w całości kapusty lub ukiszone liści kapusty
500 g mieszanego mięsa mielonego
500 g pieczarek
300 g ryżu
250 ml bulionu lub wywaru z warzyw
1 jajko
2 cebule
2 ząbki czosnku
5 łyżek masła
1 łyżka oleju
2 szklanki mleka
200 ml śmietanki 30%
sól
pieprz
papryka w proszku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta vegety
szczypta cukru
natka pietruszki (do posypanie)
  • Ilość osób 4
  • Średnia

Składniki

Wykonanie

Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z piekarnika

W kuchni bałkańskiej nazywane – „sarma”, w polskiej kuchni regionalnej – „kiszeniaki” – to nic innego, jak zwykłe znane wszystkim gołąbki, tyle że zawijane w całe liście kapusty kiszonej.

„Sarma” to na Bałkanach tradycyjne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Gołąbki te mają tam sporą przewagą mięsa nad ryżem w farszu.

Potrzebne do wykonania gołąbków liście można bardzo łatwo ukisić w domu lub przy odrobinie wysiłku i poszukaniu kupić całą ukiszoną główkę kapusty np. wysyłkowo, w specjalizujących się w tym gospodarstwach rolnym lub na dobrze zaopatrzonym targowisku.

Można też przywieść taką kapuchę z wakacji w Chorwacji. Moją główkę udało mi się kupić podczas podróży do Niemiec, gdzie jak się okazało jest bez problemu do kupienia praktycznie przez cały rok, a importowana jest właśnie z Chorwacji.

Więcej o całej główce ukiszonej kapusty oraz o domowym przepisie na kiszone liście przeczytacie w :

  Kulinarnym ABC  „Kiseli kupus – kiszona główka kapusty” (klikajcie)

W prezentowanym tutaj przepisie wykorzystałem tzw tradycyjny farsz gołąbkowy czyli mięso mielone, ryż, podsmażoną cebulkę, jajko i przyprawy. Sos pomidorowy został zastąpiony pieczarkowym, który idealnie zgrał się smakowo z kwaskiem ukiszonych liśćmi. Wyszło naprawdę pysznie a gołąbki smakują fantastycznie! 

Musicie pamiętać tylko , że gołąbki z kiszonej kapusty są troszkę „twardsze” od tych tradycyjnych do których jesteśmy przyzwyczajeni i bardziej chrupiące co zupełnie nie wypływa na ich walory smakowe. Wręcz przeciwnie są znakomite.

Zapraszam do kuchni…  przygotujemy wspólnie  Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z piekarnika w sosie pieczarkowym

Kroki

1
Zrobione

Usuń z kapusty uszkodzone liście, wytnij głąb, włóż do dużego garnka i zalej wrzącą wodą. Gotuj około 20 min. Odstaw do ostygnięcia.

TIP :
Do gotowania kapusty można dodać łyżkę cukru klika ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy oraz kilka ziarenek czarnego pieprzu co podkręci walory smakowe.

Jeżeli masz same ukiszone liście również należy je podgotować kilka minut a następnie odstawić do ostygnięcia.

2
Zrobione

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na łyżce oleju na złoty kolor.

Do jednej miski wsyp ryż, dodaj mięso, usmażoną cebulkę, jajko, łyżeczkę papryki w proszku oraz szczyptę vegety. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

3
Zrobione

Z podgotowanej kiszonej kapusty odcinaj pojedynczo liście. Wytnij z nich ewentualne zgrubiałe białe części. Na liście nakładaj farsz i zawijaj gołąbki.

4
Zrobione

Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym. wysmarowanym wcześniej masłem.
Zalej je do około połowy bulionem. Na górze poukładaj wiórki z masła i włóż do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piecz około 40 minut pilnując żeby się nie przypiekły za bardzo.

5
Zrobione

Na rozgrzaną suchą patelnię wrzuć pokrojone w małe plasterki pieczarki. Co jakiś czas mieszaj pilnując by się nie przypaliły. Pieczarki puszczą wodę. Gdy woda będzie już prawie cała odparowana dodaj 3 łyżki masła, pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz drobno posiekane ząbki czosnku.

Duś wszystko na średnim ogniu kilka minut.
Wlej mleko oraz śmietankę 30%, wsyp łyżeczkę papryki w proszku oraz 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą vegety i cukru.
Chwilę zagotuj i zdejmij z ognia.

6
Zrobione

Po około 40 minutach wyciągnij gołąbki z piekarnika i zalej sosem śmietanowo-pieczarkowym. Zmniejsz temperaturę na 170 stopni i piecz jeszcze około 30-40 minut.

Gdyby gołąbki podczas pieczenia zaczęły od góry "wysychać", a sos za bardzo odparuje podlej je delikatnie bulionem lub wodą.

Podawaj na gorąco posypane natką pietruszki. Smacznego!

Poprzedni przepis
Grillowany filet z makreli w pysznej marynacie
Następny przepis
Gołąbki z kaszą bulgur i ziemniakami w liściach kiszonej kapusty
Poprzedni przepis
Grillowany filet z makreli w pysznej marynacie
Następny przepis
Gołąbki z kaszą bulgur i ziemniakami w liściach kiszonej kapusty

Dodaj swój komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here