1 główka kiszonej w całości kapusty | |
500 g mieszanego mięsa mielonego | |
500 g pieczarek | |
300 g ryżu | |
250 ml bulionu lub wywaru z warzyw | |
1 jajko | |
2 cebule | |
2 ząbki czosnku | |
5 łyżek masła | |
1 łyżka oleju | |
2 szklanki mleka | |
200 ml śmietanki 30% | |
sól | |
pieprz | |
papryka w proszku | |
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich | |
szczypta vegety | |
szczypta cukru | |
natka pietruszki (do posypanie) |
Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z piekarnika
W kuchni bałkańskiej nazywane – „sarma”, w polskiej kuchni regionalnej – „kiszeniaki” – to nic innego, jak zwykłe znane wszystkim gołąbki, tyle że zawijane w całe liście kapusty kiszonej.
„Sarma” to na Bałkanach tradycyjne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Gołąbki te mają tam sporą przewagą mięsa nad ryżem w farszu.
Potrzebne do wykonania gołąbków liście można bardzo łatwo ukisić w domu lub przy odrobinie wysiłku i poszukaniu kupić całą ukiszoną główkę kapusty np. wysyłkowo, w specjalizujących się w tym gospodarstwach rolnym lub na dobrze zaopatrzonym targowisku.
Można też przywieść taką kapuchę z wakacji w Chorwacji. Moją główkę udało mi się kupić podczas podróży do Niemiec, gdzie jak się okazało jest bez problemu do kupienia praktycznie przez cały rok, a importowana jest właśnie z Chorwacji.
Więcej o całej główce ukiszonej kapusty oraz o domowym przepisie na kiszone liście przeczytacie w :
Kulinarnym ABC – „Kiseli kupus – kiszona główka kapusty” (klikajcie)
W prezentowanym tutaj przepisie wykorzystałem tzw tradycyjny farsz gołąbkowy czyli mięso mielone, ryż, podsmażoną cebulkę, jajko i przyprawy. Sos pomidorowy został zastąpiony pieczarkowym, który idealnie zgrał się smakowo z kwaskiem ukiszonych liśćmi. Wyszło naprawdę pysznie a gołąbki smakują fantastycznie!
Musicie pamiętać tylko , że gołąbki z kiszonej kapusty są troszkę „twardsze” od tych tradycyjnych do których jesteśmy przyzwyczajeni i bardziej chrupiące co zupełnie nie wypływa na ich walory smakowe. Wręcz przeciwnie są znakomite.
Zapraszam do kuchni… przygotujemy wspólnie Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z piekarnika w sosie pieczarkowym
1
Zrobione
|
Usuń z kapusty uszkodzone liście, wytnij głąb, włóż do dużego garnka i zalej wrzącą wodą. Gotuj około 20 min. Odstaw do ostygnięcia. TIP : Jeżeli masz same ukiszone liście również należy je podgotować kilka minut a następnie odstawić do ostygnięcia. |
2
Zrobione
|
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na łyżce oleju na złoty kolor. Do jednej miski wsyp ryż, dodaj mięso, usmażoną cebulkę, jajko, łyżeczkę papryki w proszku oraz szczyptę vegety. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. |
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
Na rozgrzaną suchą patelnię wrzuć pokrojone w małe plasterki pieczarki. Co jakiś czas mieszaj pilnując by się nie przypaliły. Pieczarki puszczą wodę. Gdy woda będzie już prawie cała odparowana dodaj 3 łyżki masła, pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz drobno posiekane ząbki czosnku. Duś wszystko na średnim ogniu kilka minut. |
6
Zrobione
|
Po około 40 minutach wyciągnij gołąbki z piekarnika i zalej sosem śmietanowo-pieczarkowym. Zmniejsz temperaturę na 170 stopni i piecz jeszcze około 30-40 minut. Gdyby gołąbki podczas pieczenia zaczęły od góry "wysychać", a sos za bardzo odparuje podlej je delikatnie bulionem lub wodą. Podawaj na gorąco posypane natką pietruszki. Smacznego! |