















| 2 średnie pory | |
| 1 litr bulionu | |
| 2 łyżki masła | |
| 1 opakowanie (100g) serka topionego | |
| 150g szynki w plasterkach | |
| 2 cebule | |
| 2 średnie ziemniaki | |
| 1/2 szklanki śmietany 18% | |
| starty żółty ser do posypania | |
| 1/2 pęczka natki pietruszki | |
| olej | |
| szczypta gałki muszkatołowej | |
| sól | |
| pieprz | |
| szczypta cukru |
Zupa krem z porów z serkiem topionym jest bardzo smaczna i sycąca. Można powiedzieć idealna na każdą porę roku. Przygotowuje się ją bardzo szybko i wymaga naprawdę małej ilości składników, które zazwyczaj znajdują się w większości naszych lodówek.
Por jest trochę zapomniany i niedoceniany w polskiej kuchni. Chyba większości kojarzy się jako jeden z głównych składników włoszczyzny. Myślę jednak, że zasługuje na nieco więcej uwagi w naszych kulinarnych przygodach.
Zupa z porów to danie popularne w krajach skandynawskich. Najbardziej chyba znana jej „odmiana” to tzw „Zupa duńska”. I właśnie ta zupa była dla mnie punktem wyjścia w tej pysznej kremowej inspiracji 😉
Chodźmy do kuchni.. i sprawdźmy jak smakuje ta porowo-kremowa wersja zupy z dodatkiem serka topionego i szczyptą gałki muszkatołowej.
|
1
Zrobione
|
Dokładnie oczyść i umyj pory. Białe i jasnozielone części pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w tzw. pióra. Na patelni rozgrzej trochę oleju następnie dodaj masło, wrzuć pory z cebulą. Smaż kilka minut uważając, aby się nie przyrumieniły. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i duś wszystko razem jeszcze kilka minut. W razie potrzeby podlej delikatnie wodą. |
|
2
Zrobione
|
Warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Dodaj serek topiony i jeszcze chwilę gotuj zupę mieszając. Dopraw solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz gałką muszkatołową (uważaj z tą przyprawą - jej nadmiar może zdominować zupę) Na koniec wlej śmietanę i wrzuć połowę natki pietruszki. |
|
3
Zrobione
|