Zupa krem z dyni i pomidorów

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

ok. 1,30 kg dyni
1 puszka pomidorów
2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego Jeżeli nie masz buliomu można użyć samej wody.
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
olej
4 centymetrowy kawałek imbiru
200 ml mleka kokosowego
50 g startego żółtego sera
100 ml śmietanki 30%
papryczka chili
skórka otarta z 1/2 limonki
sok wyciśnięty z 1/2 limonki
2 łyżki sosu worcester
pieprz
sól
gałka muszkatałowa
szczypta brązowego cukru (opcjonalnie)
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Zupa krem z dyni i pomidorów

Chyba nic tak bardzo nie kojarzy się z jesienią, jak słonecznie pomarańczowa, dynia! Jest na nią tyle różnych i pysznych przepisów, że chyba każdy znajdzie coś dla siebie. Dynie zachwycają nas  różnorodnością kształtów i kolorów. Ich smak, pozornie mdły, w połączeniu z odpowiednimi przyprawami nabiera charakteru. Dynie możecie dusić, zapiekać, marynować, dodawać do surówek i sałatek, robić z nich znakomite kremowe zupy.

Taką właśnie przepyszną wersję dyniowej zupy proponuje wam dzisiaj. Znakomicie przyprawiona z idealnie dobranymi składnikami. Będą więc pomidory, sok z limonki, mleczko kokosowe,  imbir, chili oraz kilka innych składników.

Zupa jest lekka, aromatyczna i sycąca z delikatnie wyczuwalną nutą pikantności. Pomidory oraz sok z limonki równoważą swym kwaśnym smakiem naturalną słodkość dyni i nadają jej zarazem lekko orientalnego charakteru 🙂

Pomidory z puszki użyte w przepisie możecie zastąpić świeżymi (ok. 500 g). Bulion natomiast może być warzywny lub drobiowy. Jeżeli nie macie bulionu możecie gotować na samej wodzie. Nie obawiajcie się, zupa nie straci przez to swojego charakteru i smaku.

W takim razie – zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę.
Marchewkę i pietruszkę obierz, opłucz i pokrój na plasterki.
Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Cebulę pokrój w kostkę a czosnek drobno posiekaj.
Seler naciowy umyj i pokrój w plasterki.
Z chili usuń pestki. 1/3 pokrój na talarki (do ozdoby), resztę drobno posiekaj.

2
Zrobione

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Zeszklij cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chili. Uważaj żeby ich nie przypalić.

3
Zrobione

Dodaj warzywa oraz dynię. Smaż wszystko razem około 6-8 min.

4
Zrobione

Przesmażone warzywa wrzuć do garnka z bulionem. Dodaj skórkę z limonki. Dopraw delikatnie solą i pieprzem i gotuj 15 minut.

5
Zrobione

Dodaj do zupy mleko kokosowe, pomidory oraz ser. Gotuj jeszcze 15 min.

6
Zrobione

Wlej śmietankę (troszkę możesz zostawić do dekoracji), dopraw gałką muszkatołową, sosem worcester, oraz sokiem z limonki.
Dopraw jeszcze jeżeli to konieczne solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.
Gotuj około 3-5 min.

7
Zrobione

Zupę zmiksuj blenderem i wlej do miseczek. Udekoruj resztą śmietanki i posyp talarkami chili.

Smacznego!

Poprzedni przepis
Sernik ze śliwkami na spodzie Oreo
Następny przepis
Sałatka brokułowa z winogronami i boczkiem
Poprzedni przepis
Sernik ze śliwkami na spodzie Oreo
Następny przepis
Sałatka brokułowa z winogronami i boczkiem

Ukryj komentarze

Zawsze blendowałem takie zupy bez śmietany, dopiero później dodawałem śmietanę. Ciekawe czy to coś zmienia

Fantastyczny przepis. Zupka idealna na zimę, pikantna i rozgrzewająca, wszystkie smaki fajnie się uzupełniają. Z zupami krem zawsze miałem ten problem, że wychodziły za geste, a tu wystarczyło trzymać się przepisu i wyszło idealnie.

Dodaj swój komentarz