• Home
  • Inne
  • Zapiekane pieczarki portobello nadziewane kaszą pęczak

Zapiekane pieczarki portobello nadziewane kaszą pęczak

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
350-400g (opakowanie) pieczarek "Portobello" Opakowanie to zazwyczaj 2 do 5 sztuk. W zależności od wielkości pieczarek
3/4 szklanki kaszy pęczak
150g boczku wędzonego
opakowanie sera Mozzarella (kulka)
1/2 pęczka natki pietruszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła (do wysmarowania naczynia)
olej
sól
pieprz
  • Ilość osób 2
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Zapiekane pieczarki portobello nadziewane kaszą pęczak

To wyjątkowe w smaku danie.  Można go serwować jako przystawkę lub lekkie danie obiadowe czy kolacyjne. 

Pieczarki portobello „odkryłem” jakiś czas temu i przyznam się wam, że troszkę się od nich „uzależniłem” 😉 Obecnie można je dostać bez problemu nawet w popularnych sieciach dyskontowych. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji posmakować tej odmiany pieczarek zdecydowanie polecam. Zróbcie to czym prędzej.

Pieczarki te są brązowego koloru i są dużo większa od zwykłych pieczarek. Osiągają nawet do 15 centymetrów średnicy. Charakteryzują się bardziej mięsista strukturą oraz intensywnym smakiem.

Super chłoną aromaty wszelkich dodatków, a wiele osób uważa, że ich smak przypomina trochę mięso. Ja wyczuwam w nich jeszcze smak grzybów leśnych, a dokładniej prawdziwka. Portobello świetnie nadają się do pieczenia, duszenia, smażenia lub np do grillowania. Jednak ich wielkie kapelusze wręcz stworzone są do faszerowania. I tak właśnie będzie tym razem. Nafaszerujemy je kaszą z boczkiem. Zobaczycie, będzie pysznie… Zapraszam do kuchni.

Kroki

1
Zrobione

Kaszę wsyp na sitko i dokładnie opłucz zimną wodą. Do garnka wlej 1,5 szklanki wody, posól, dodaj łyżkę lub dwie oleju i zagotuj pod przykryciem. Wrzuć kaszę, zamieszaj i gdy woda się zagotuje zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 20-25 minut do czasu aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu wyłącz kuchenkę i pozostaw jeszcze pod przykryciem 10-15min.

2
Zrobione

Pieczarki portobello oczyść. Najlepiej wilgotną szmatką, tak żeby nie nasiąkły wodą. Następnie oddziel nóżki i za pomocą łyżeczki usuń brązowe blaszki wewnątrz kapeluszy. Zrób to delikatnie, żeby nie uszkodzić grzyba. W przeciwnym razie podczas pieczenia może popękać i farsz się wysypie. Kapelusze odłóż na później. Nóżki posiekać w kostkę.

3
Zrobione

Boczek pokrój w kostkę, cebule i czosnek posiekaj. Na dużej patelni rozgrzać 1 lub 2 łyżki oleju i wrzuć pokrojony w kostkę boczek. Smaż kilka minut, aż wytopi się tłuszcz. Wrzuć posiekaną cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj czosnek. Smaż przez około 1,5 minuty. Następnie dodaj pokrojone nóżki pieczarek i smaż do momentu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Na koniec wsyp kaszę i dokładnie wszystko wymieszaj. Do przestudzonego farszu dodaj połowę posiekanej natki pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4
Zrobione

Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Kapelusze nasmaruj dokładnie z obu stron olejem. Następnie poukładaj je w naczyniu, delikatnie posól (najlepiej solą gruboziarnistą) i ponadziewaj farszem z kaszy.

5
Zrobione

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20 minut. Na 6 minut przed końcem zapiekania porozkładaj na pieczarkach plastry sera Mozzarella. Po wyjęciu z piekarnika posyp pieczarki posiekaną natką pietruszki i od raz podawaj. Smacznego. :)

Poprzedni przepis
Spaghetti z dyni makaronowej z krewetkami w pomidorach
Następny przepis
Bataty zapiekane z bryndzą
Poprzedni przepis
Spaghetti z dyni makaronowej z krewetkami w pomidorach
Następny przepis
Bataty zapiekane z bryndzą

Dodaj swój komentarz