• Home
  • Inne
  • Wrapy z pełnoziarnistej tortilli ze szparagami

Wrapy z pełnoziarnistej tortilli ze szparagami

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
3 placki pełnoziarnistej tortilli można zastąpić np. zwykłą przenną
9 zielonych szparagów
9 plasterków cieńko pokrojonego boczku
6-9 pomidorów koktajlowych
duża garść mieszanki sałal można zastąpić np. sałatą lodową
1/2 czerwonej cebuli
1 kopiasta łyżka kukurydzy z puszki
2 łyżki majonezu
1 łyżka mleka
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 1/2 łyżeczki octu winnego
1 łyżeczka sosu sojowego
sól
pieprz
dwie szczypty cukru
1 łyżka oliwy
zioła prowansalskie
  • Ilość osób 3
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Wrapy z pełnoziarnistej tortilli ze szparagami

To świetny pomysł na szybką przekąskę lub smakowite samodzielne danie. Zawijane tortille zazwyczaj kojarzą mi się z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowy. Tym razem będzie mniej klasycznie i do tego naprawdę smacznie.

Jeżeli nie macie tortilli pełnoziarnistej bez problemu można wykorzystać zwykłe pszenne placki.

Wrapy wyszły naprawdę mega!

Pyszne chrupiące szparagi, otulone plasterkami boczku z dodatkiem warzyw i sosu na bazie jogurtu ,majonezu, octu winnego i sosu sojowego dały tak znakomity efekt, że moje kubki smakowe odleciały w chmury 😉

Szkoda czasu… Musicie sami spróbować  Zapraszam do kuchni

Kroki

1
Zrobione

Szparagi umyj i chwytając palcami za końcówki łodyg odłam ich najtwardszą część (same złamią się w odpowiednim miejscu). Zielonych szparagów nie musimy obierać!

Włóż szparagi do osolonego wrzątku. Dodaj szczyptę cukru i gotuj około 5-6 minut. Wyciągnij, przelej lodowatą wodą, osącz i osusz. Szparagi powinny być chrupkie.

2
Zrobione

Szparagi natrzyj oliwą a następnie owiń każdego plastrem boczku.

3
Zrobione

Sos :

Do miski przełóż majonez, jogurt, mleko, ocet winny oraz sos sojowy. Składniki dokładnie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz ziołami prowansalskimi.

4
Zrobione

Szparagi owinięte boczkiem podpiecz na złoty kolor na patelni grillowej.

Pomidory i cebulę pokrój w talarki.

5
Zrobione

Na każdym placku tortilli umieść równą część mieszanki sałat oraz po 3 szparagi. Następnie ułóż plastry pomidora, cebulę i kukurydzę.

6
Zrobione

Polej wszystko przygotowanym sosem po czym zwiń placki.
Zwinięte tortille grilluj na patelni z obu stron przez około 2 min. Podawaj na ciepło.

Smacznego!

Poprzedni przepis
Mini pizze z zielonymi szparagami, pomidorkami cherry i chorizo
Następny przepis
Bakłażany z piekarnika faszerowane mięsem i warzywami
Poprzedni przepis
Mini pizze z zielonymi szparagami, pomidorkami cherry i chorizo
Następny przepis
Bakłażany z piekarnika faszerowane mięsem i warzywami