Pieczony udziec z indyka

7 1

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

ok. 1300 g udźca z indyka (z kością)
Marynata :
3 łyżki miodu
5 łyżek ketchupu
2 łyżki musztardy
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżeczki pieprzu
3 płaskie łyżeczki soli
4 drobno pokrojone ząbki czosnku
2 łyżki oleju
3 łyżki wody
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Pieczony udziec z indyka

Soczysty, bardzo smaczny , rozpływający się w ustach o aromatycznym zapachu. Idealny na szybki obiad.  Zazwyczaj najprostsze potrawy, nie wymagające wielu składników są najlepsze. Tak jest również w tym wypadku.

Czas pieczenia mięsa jest dość długi, ale  samo przygotowanie go jest kwestią kilku minut. Później pozostanie nam tylko zaglądanie do piekarnika.

Tak przygotowana pieczeń jest delikatna, soczysta i miękka.

 

Mięso znakomicie smakuje na gorąco oraz na zimno. Przed przygotowaniem z udźca możecie wyjąć kość (po upieczeniu będzie łatwiej go pokroić w plastry), ale nie jest to konieczne.

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Mięso oczyść z chrząstek i nadmiaru tłuszczu. Umyj i osusz papierowym ręcznikiem lub ściereczką.
Ostrym nożem natnij delikatnie skórę w kratkę.

Rada :
Przed przygotowaniem z udźca możesz wyjąć kość (po upieczeniu będzie łatwiej go pokroić w plastry), ale nie jest to konieczne.

2
Zrobione

Marynata :

Do miseczki przełóż wszystkie składniki marynaty.
Dobrze wymieszaj.

Rada :
Mięso można pozostawić do lepszego zamarynowania na 3-4 godziny w lodówce

3
Zrobione

Mięso włóż do naczynia żaroodpornego i natrzyj go dokładnie z każdej strony marynatą.

4
Zrobione

Naczynie przykryj pokrywą, jeżeli nie masz pokrywki możesz je nakryć (szczelnie) folią aluminiową.

Naczynie przykrywamy aby nie uciekała para, w przeciwnym razie mięso będzie od góry bardzo spieczone i suche.

5
Zrobione

Indyka wsadź do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 ºC i piecz jeszcze około 60-70 minut.

Na końcu zdejmij pokrywę i piecz jeszcze około, 10 minut aby ładnie się zrumieniło od góry.

Po upieczeniu podawaj gorące.
Udziec znakomicie smakuje również na zimno.
Smacznego!

Poprzedni przepis
Udka z kurczaka w kremowym sosie z bobem i papryką
Następny przepis
Rzodkiewki na ciepło
Poprzedni przepis
Udka z kurczaka w kremowym sosie z bobem i papryką
Następny przepis
Rzodkiewki na ciepło

Ukryj komentarze

Świetny przepis,wyszło pysznie mięso mięciutkie rozpływające się,z jednego dużego udźca najadły się 4 osoby.Robiłem już dwukrotnie,świetny pomysł na święta.

U nas dziś na obiad udziec wg Twojego przepisu. Marynowany od wczoraj właśnie się piecze A pachnie tak że już wiem że TO JEST PYSZNE

Mięsko wyszło super,przepis rewelacyjny a marynata już była wykorzystana do zrobienia golonek z indyka .przepis ląduje w moim przepiśniku 🙂

Udziec wychodzi super, marynata świetna. Przygotowuję już kolejny raz. Do tego pieczone warzywna z masełkiem i czosnkiem pieczone w folii, plus mix sałat z oliwą. Pycha.

Dodaj swój komentarz