Pieczony udziec z indyka

8 1

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

ok. 1300 g udźca z indyka (z kością)
Marynata :
3 łyżki miodu
5 łyżek ketchupu
2 łyżki musztardy
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżeczki pieprzu
3 płaskie łyżeczki soli
4 drobno pokrojone ząbki czosnku
2 łyżki oleju
3 łyżki wody
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Pieczony udziec z indyka

Soczysty, bardzo smaczny , rozpływający się w ustach o aromatycznym zapachu. Idealny na szybki obiad.  Zazwyczaj najprostsze potrawy, nie wymagające wielu składników są najlepsze. Tak jest również w tym wypadku.

Czas pieczenia mięsa jest dość długi, ale  samo przygotowanie go jest kwestią kilku minut. Później pozostanie nam tylko zaglądanie do piekarnika.

Tak przygotowana pieczeń jest delikatna, soczysta i miękka.

 

Mięso znakomicie smakuje na gorąco oraz na zimno. Przed przygotowaniem z udźca możecie wyjąć kość (po upieczeniu będzie łatwiej go pokroić w plastry), ale nie jest to konieczne.

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Mięso oczyść z chrząstek i nadmiaru tłuszczu. Umyj i osusz papierowym ręcznikiem lub ściereczką.
Ostrym nożem natnij delikatnie skórę w kratkę.

Rada :
Przed przygotowaniem z udźca możesz wyjąć kość (po upieczeniu będzie łatwiej go pokroić w plastry), ale nie jest to konieczne.

2
Zrobione

Marynata :

Do miseczki przełóż wszystkie składniki marynaty.
Dobrze wymieszaj.

Rada :
Mięso można pozostawić do lepszego zamarynowania na 3-4 godziny w lodówce

3
Zrobione

Mięso włóż do naczynia żaroodpornego i natrzyj go dokładnie z każdej strony marynatą.

4
Zrobione

Naczynie przykryj pokrywą, jeżeli nie masz pokrywki możesz je nakryć (szczelnie) folią aluminiową.

Naczynie przykrywamy aby nie uciekała para, w przeciwnym razie mięso będzie od góry bardzo spieczone i suche.

5
Zrobione

Indyka wsadź do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 ºC i piecz jeszcze około 60-70 minut.

Na końcu zdejmij pokrywę i piecz jeszcze około, 10 minut aby ładnie się zrumieniło od góry.

Po upieczeniu podawaj gorące.
Udziec znakomicie smakuje również na zimno.
Smacznego!

Poprzedni przepis
Udka z kurczaka w kremowym sosie z bobem i papryką
Następny przepis
Rzodkiewki na ciepło
Poprzedni przepis
Udka z kurczaka w kremowym sosie z bobem i papryką
Następny przepis
Rzodkiewki na ciepło

Ukryj komentarze

Świetny przepis,wyszło pysznie mięso mięciutkie rozpływające się,z jednego dużego udźca najadły się 4 osoby.Robiłem już dwukrotnie,świetny pomysł na święta.

U nas dziś na obiad udziec wg Twojego przepisu. Marynowany od wczoraj właśnie się piecze A pachnie tak że już wiem że TO JEST PYSZNE

Mięsko wyszło super,przepis rewelacyjny a marynata już była wykorzystana do zrobienia golonek z indyka .przepis ląduje w moim przepiśniku 🙂

Udziec wychodzi super, marynata świetna. Przygotowuję już kolejny raz. Do tego pieczone warzywna z masełkiem i czosnkiem pieczone w folii, plus mix sałat z oliwą. Pycha.

Chce dzisiaj zrobić, ale okazało się, że nie mam papryki słodkiej.. Mam tylko wędzoną.. Będzie dobre?

Nie miałem okazji używać papryki wędzonej do tego przepisu. Myślę, że będzie dobre, chociaż zapewne o innym smaku. Papryka ta charakteryzuje się wyraźnym aromatem i słodkawym smakiem. Ma intensywny aromat dymu wędzarniczego.

Dodaj swój komentarz