





ok. 1300 g udźca z indyka (z kością) | |
Marynata : | |
3 łyżki miodu | |
5 łyżek ketchupu | |
2 łyżki musztardy | |
1 łyżka papryki słodkiej | |
1 łyżka majeranku | |
1 łyżeczka ziół prowansalskich | |
2 łyżeczki pieprzu | |
3 płaskie łyżeczki soli | |
4 drobno pokrojone ząbki czosnku | |
2 łyżki oleju | |
3 łyżki wody |
Pieczony udziec z indyka
Soczysty, bardzo smaczny , rozpływający się w ustach o aromatycznym zapachu. Idealny na szybki obiad. Zazwyczaj najprostsze potrawy, nie wymagające wielu składników są najlepsze. Tak jest również w tym wypadku.
Czas pieczenia mięsa jest dość długi, ale samo przygotowanie go jest kwestią kilku minut. Później pozostanie nam tylko zaglądanie do piekarnika.
Tak przygotowana pieczeń jest delikatna, soczysta i miękka.
Mięso znakomicie smakuje na gorąco oraz na zimno. Przed przygotowaniem z udźca możecie wyjąć kość (po upieczeniu będzie łatwiej go pokroić w plastry), ale nie jest to konieczne.
Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
Marynata : |
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
Indyka wsadź do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 ºC i piecz jeszcze około 60-70 minut. Na końcu zdejmij pokrywę i piecz jeszcze około, 10 minut aby ładnie się zrumieniło od góry. Po upieczeniu podawaj gorące. |
Ukryj komentarze
Dziś zrobiłam, wyszedł przepyszny ! Chyba zagości na świątecznym stole
Super! 🙂 Bardzo się cieszę, że smakował
Dzisiaj zrobiłam na obiadek..przepyszne mięsko.Zagości w moim domu na stałe.
Dziękuję za przepis 🙂
Świetny przepis,wyszło pysznie mięso mięciutkie rozpływające się,z jednego dużego udźca najadły się 4 osoby.Robiłem już dwukrotnie,świetny pomysł na święta.
U nas dziś na obiad udziec wg Twojego przepisu. Marynowany od wczoraj właśnie się piecze A pachnie tak że już wiem że TO JEST PYSZNE
Fantastycznie! Również czuje ten zapach… Oj będzie pysznie 🙂
Mięsko wyszło super,przepis rewelacyjny a marynata już była wykorzystana do zrobienia golonek z indyka .przepis ląduje w moim przepiśniku 🙂
Super 🙂
Przepyszne jedzenie, często będzie gościć na naszym stole, dziękuję za super przepis 🤗