





Pieczony udziec z indyka
Soczysty, bardzo smaczny , rozpływający się w ustach o aromatycznym zapachu. Idealny na szybki obiad. Zazwyczaj najprostsze potrawy, nie wymagające wielu składników są najlepsze. Tak jest również w tym wypadku.
Czas pieczenia mięsa jest dość długi, ale samo przygotowanie go jest kwestią kilku minut. Później pozostanie nam tylko zaglądanie do piekarnika.
Tak przygotowana pieczeń jest delikatna, soczysta i miękka.
Mięso znakomicie smakuje na gorąco oraz na zimno. Przed przygotowaniem z udźca możecie wyjąć kość (po upieczeniu będzie łatwiej go pokroić w plastry), ale nie jest to konieczne.
Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
Marynata : |
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
Indyka wsadź do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 ºC i piecz jeszcze około 60-70 minut. Na końcu zdejmij pokrywę i piecz jeszcze około, 10 minut aby ładnie się zrumieniło od góry. Po upieczeniu podawaj gorące. |
Ukryj komentarze
Dziś zrobiłam, wyszedł przepyszny ! Chyba zagości na świątecznym stole
Super! 🙂 Bardzo się cieszę, że smakował
Wspaniały przepis! Na pewno nie jeden raz zagości w mojej kuchni 🙂 Indyk wyszedł bardzo spczysty i obłędnie smaczny 🙂
Dzisiaj zrobiłam na obiadek..przepyszne mięsko.Zagości w moim domu na stałe.
Dziękuję za przepis 🙂
Świetny przepis,wyszło pysznie mięso mięciutkie rozpływające się,z jednego dużego udźca najadły się 4 osoby.Robiłem już dwukrotnie,świetny pomysł na święta.
U nas dziś na obiad udziec wg Twojego przepisu. Marynowany od wczoraj właśnie się piecze A pachnie tak że już wiem że TO JEST PYSZNE
Fantastycznie! Również czuje ten zapach… Oj będzie pysznie 🙂
Super, a jeszcze lepszy na zimno do kanapek
Bardzo smaczny. Smakował nastolatkom i dzieciom. Soczysty a sos pyszny. Robię dziś ponownie
Ciesze się, że smakował. Pozdrawiam
Mięsko wyszło super,przepis rewelacyjny a marynata już była wykorzystana do zrobienia golonek z indyka .przepis ląduje w moim przepiśniku 🙂
Super 🙂
Przepyszne jedzenie, często będzie gościć na naszym stole, dziękuję za super przepis 🤗
Zrobiłam już drugi raz. Naprawdę smaczny i soczysty.
Udziec wychodzi super, marynata świetna. Przygotowuję już kolejny raz. Do tego pieczone warzywna z masełkiem i czosnkiem pieczone w folii, plus mix sałat z oliwą. Pycha.
Doskonały przepis. Pieczony indyk udał się znakomicie.
Rewelacja, jest przepyszny na gorąco i zimno. Mięsko rozpływa się w ustach
Chce dzisiaj zrobić, ale okazało się, że nie mam papryki słodkiej.. Mam tylko wędzoną.. Będzie dobre?
Nie miałem okazji używać papryki wędzonej do tego przepisu. Myślę, że będzie dobre, chociaż zapewne o innym smaku. Papryka ta charakteryzuje się wyraźnym aromatem i słodkawym smakiem. Ma intensywny aromat dymu wędzarniczego.
Po prostu genialny przepis a mięso takie soczyste, że rozpływa się w ustach.
Rewelacyjny przepis. Faktycznie świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Dziękuję!
Bardzo często robię mięso według tego przepisu – wychodzi wyjątkowo smaczne 😊… Syn mówi :” moje ulubione mięsko „!
Super przepis. Dziś robię drugi raz. Zamiast drugiej łyżeczki pieprzu dałem pieprz cayenne. Mi bardzo smakowało, ale dla żony było trochę za ostre
Moje dzieci też bardzo lubią. Zareklamowałam jako indyk w ketchupie i teraz o takiego się upominają 😉
Super przepis.Dziękuję
Dziś chciałam zrobić i ja 🙂 bardzo proszę o listę składników na marynatę… 😉
Papryka słodka czy wędzona? Ketchup, sól, pieprz, zioła…? Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję 🙂
Wszystkie składniki na marynatę są podane w przepisie 🙂
Witam ; małe pytanko.
Czy do naczynia żaroodpornego wlewam jakąś oliwę czy masełko?
Pozdrawiam wszystkich.
Osobiście tego nie robiłem, ale jak najbardziej – naczynie można posmarować oliwą.