Rzodkiewki na ciepło

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

2-3 pęczki rzodkiewek
2 łyżki masła
sól
pieprz
sok z cytryny
cukier
odrobina posiekanego szczypioru (do posypania)
ząbek posiekanego lub szczypta granulowanego czosnku (opcjonalnie)
  • Średnia

Składniki

Wykonanie

Rzodkiewki na ciepło

Rzodkiewki jadamy zazwyczaj na surowo, pochrupując je w całości lub jako dodatek do kanapek, sałatek, twarożków czy chłodników. Tymczasem po obróbce termicznej są równie pyszne i zapewne zaskoczą was swoim ciekawym smakiem.

Mimo, że podczas podgrzewania tracą nieco swój kolor to stają się jakby delikatniejsze i mniej ostre.

Rzodkiewki na ciepło są zupełnie inne, ale w dalszym ciągu smakują jak rzodkiewki, chociaż niektórzy twierdzą, że ich smak przypomina troszkę smak młodej kalarepy lub szparagów 😉

Spróbujcie koniecznie. W wersji na ciepło są idealnym dodatkiem obiadowym.

Do rzodkiewek możecie pod koniec smażenia dodać np. bułkę tartą. Chwilkę smażyć aby bułka lekko się zrumieniła i od razu podawać.

Można również skok z cytryny zastąpić octem jabłkowym a zamiast cukru doprawić rzodkiewki miodem i dodać jeszcze na koniec łyżkę śmietany.

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Rzodkiewki dokładnie umyj, osusz, usuń ogonki i łodyżki.
Każdą rzodkiewkę pokrój na kawałki podobnej wielkości - w ósemki, ćwiartki lub na połówki. W zależnie od wielkości.

2
Zrobione

Na patelni rozpuść masło, Dodaj rzodkiewki.
Smaży na średnim ogniu do czasu aż zmiękną i dobrze się zrumienią. Około 8-10 min.

Opcjonalnie :
możesz dodać wcześniej na roztopione masło drobno posiekany ząbek czosnku. Smaż go dosłownie minutę a następnie dodaj na patelnię rzodkiewki.

3
Zrobione

Pod koniec duszenia dodaj odrobinę wyciśniętego soku z cytryny, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wrzuć posiekany szczypiorek.
Podawaj na ciepło jako dodatek do obiadu lub samodzielny posiłek.

Rzodkiewki można doprawić jeszcze odrobiną czosnku granulowanego, pieprzem ziołowym lub chilli.

Smacznego!

Szlakami smaków

Poprzedni przepis
Pieczony udziec z indyka
Następny przepis
Spaghetti a’la carbonara z bobem i suszonymi pomidorami
Poprzedni przepis
Pieczony udziec z indyka
Następny przepis
Spaghetti a’la carbonara z bobem i suszonymi pomidorami

Dodaj swój komentarz