• Home
  • Drób
  • Udka z kurczaka w kremowym sosie z bobem i papryką

Udka z kurczaka w kremowym sosie z bobem i papryką

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

ok. 600 g udek z kurczaka (bez skóry i kości)
500 g bobu
1 średnia czerwona papryka
250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
125 ml (1/2 szklanki) śmietanki 30%
szczypta ziół prowansalskich
szczypta kurkumy
mąka pszenna (do opruszenia mięsa)
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
olej
pieprz
sól
papryka w proszku
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Udka z kurczaka w kremowym sosie z bobem i papryką

Pyszna propozycja na wspaniałe danie obiadowe z wykorzystaniem bobu. Obrany ze skórki bób w duecie z papryką idealnie komponuje się w tym delikatnym kremowym sosie.  Tak przygotowane udka bardzo dobrze smakują z młodymi ziemniakami, ryżem czy śląskimi kluseczkami.

Do przepisu wykorzystujemy udka – bez skóry i kości, które możecie kupić bez problemu np. w Lidlu czy Biedronce. Można je również zastąpić filetem z kurczaka lub indyka ale także bitkami ze schabu.

 

Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, a najwięcej czasu zajmuje chyba ugotowanie i obranie bobu 😉

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Bób dokładnie wypłucz. Garnek napełnij wodą i doprowadź ją do wrzenia. Dodaj szczyptę cukru. Wrzuć bób na wrzącą wodę i gotuj na średnim ogniu około 6 minut (starszy koło 10)
Odcedź i natychmiast opłucz zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Obierz ziarna z łupin. Nacinaj jeden z końców osłonki a na drugi lekko naciskaj. Ziarna powinny z łatwością wyskakiwać z łupin.

2
Zrobione

Mięso opłucz i osusz. Delikatnie rozbij tłuczkiem.
Dopraw solą, pieprzem oraz papryką w proszku. Wysmaruj delikatnie olejem i obtocz w mące.
Smaż na oliwie na średnim ogniu przez około 5-6 minut, do czasu aż udka będą ładnie zrumienione.
Wyjmij mięso na talerz.

3
Zrobione

Na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. (w razie potrzeby możesz dolać troszkę oleju.)
Gdy cebula będzie szklista dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę.
Smaż wszystko na średnim ogniu do czasu aż papryka zmięknie (3-4 min)

4
Zrobione

Na patelnię dodaj obsmażone filety, wlej bulion, dodaj kurkumę oraz zioła prowansalskie i całość zagotuj.
Wlej śmietankę i dodaj ugotowany i obrany bób. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

5
Zrobione

Delikatnie zamieszaj i gotuj przez chwilę na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje.

Podawaj z ziemniakami, ryżem lub kluskami.
Smacznego!

Poprzedni przepis
Muślinowa zupa z cykorii
Następny przepis
Pieczony udziec z indyka
Poprzedni przepis
Muślinowa zupa z cykorii
Następny przepis
Pieczony udziec z indyka

Dodaj swój komentarz