• Home
  • Drób
  • Szparagi z cytrynowym kurczakiem i smażonym ryżem

Szparagi z cytrynowym kurczakiem i smażonym ryżem

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
1 podwójny filet z kurczaka
150 g ryżu jaśminowego lub długoziarnistego
1 pęczek (500 g) zielonych szparagów
3 drobno posiekane ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
3 łyżki słodkiego sosu sojowego jeżeli nie masz, może być zwykły ciemny sos sojowy
1 łyżka masła
olej
sól
papryka w proszku
pieprz
szczypta imbiru
szczypta kurkumy
szczypta cukru
  • Ilość osób 3
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Szparagi z cytrynowym kurczakiem i smażonym ryżem

Od końca kwietnia do końca czerwca szparagi cieszą nasze oczy i podniebienia. Aby maksymalnie wykorzystać ten krótki okres i nacieszyć się ich smakiem na kolejny rok, staram się odkrywać wciąż coraz to nowsze i ciekawsze kuchenne inspiracje na ich przyrządzanie.

Również i tym razem będzie prosto, szybko i co najważniejsze bardzo smacznie. Myślę, że danie zachwyci także tych wymagających smakoszy.

W pierwszej wersji chodził mi po głowie makaron, bo jakoś te moje kubki smakowe nie były zbytnio przekonane do ryżu. Ale teraz mogę spokojnie potwierdzić, że ryż to był strzał w dziesiątkę.

Lekko podsmażony doprawiony odrobiną kurkumy i imbiru komponuje się idealnie z cytrynowym smakiem kurczaka i chrupiącymi szparagami.

Danie smakuje wyśmienicie, a dodatkowo nabiera lekko tajskiego charakteru.

Przygotowanie zajmuje ok. 30 minut. Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Ugotuj ryż, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

2
Zrobione

Szparagi umyj, osusz, odłam twarde końcówki. Pokrój w 3-4 cm kawałki.

3
Zrobione

Filety z kurczaka umyj, osusz a następnie pokrój w cienkie paski. Dopraw solą, pieprzem i papryką w proszku. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż kurczaka - około 5 min.

4
Zrobione

Wrzuć drobno posiekany czosnek, podsmaż go chwilę i dodaj łyżkę masła oraz szparagi.
Wlej sok z cytryny oraz wsyp otarta skórkę.
Zmniejsz ogień i duś wszystko do chwili, aż szparagi zrobią się miękkie i chrupiące. Na koniec dodaj sos sojowy, dokładnie wymieszaj i wyłącz kuchenkę.

5
Zrobione

Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wsyp ugotowany ryż. Dopraw go pieprzem, papryką w proszku, szczyptą kurkumy, imbiru i cukru. Zmniejsz ogień, Delikatnie mieszając podsmaż ryż około 2-3 minut.

Ryż można doprawić jeszcze szczyptą vegety!

6
Zrobione

Na talerze nałóż ryż a na górę kurczaka ze szparagami. Posyp skórką cytrynową. Smacznego!

Poprzedni przepis
Pieczony łosoś ze szparagami i komosą ryżową
Następny przepis
Grillowany filet z makreli w pysznej marynacie
Poprzedni przepis
Pieczony łosoś ze szparagami i komosą ryżową
Następny przepis
Grillowany filet z makreli w pysznej marynacie

Dodaj swój komentarz